Puni naše prazne svjetiljke

21. 04. 2021.

„Mudre, naprotiv, uzeše ulje u posudama skupa sa svojim svjetiljkama.“ (Matej 25,4)

Neka svako mlado biće razmisli o usporedbi o deset djevica. Sve su imale svjetiljke, što znači neko izvanjsko obilježje pobožnosti; ali samo je njih pet bilo ispunjeno unutarnjom pobožnošću. Pet djevica nije imalo ulja milosti. Duh života u Isusu Kristu, Duh Sveti, nije prebivao u njihovom srcu. Bez ulja milosti, od kakve je koristi bilo nošenje svjetiljke ispovijedanja vjere riječima? Koliko god uzvišene bile riječi ispovijedanja vjere, koliko god visok bio položaj onoga koji je ispovijeda, ako nema ulja milosti, on nema čime hraniti svoju svjetiljku i tako ne može slati čiste, blistave zrake svjetla.

Zaručnik kasni zato što je beskrajno strpljiv prema nama, što ne želi da itko propadne, već da svi dođu u pokajanje. O dragocjenog li i beskrajnog strpljenja našega milostivog Spasitelja! O kada bi svako drago mlado biće moglo pravilno ocijeniti vrijednost duše koja je bila plaćena tako velikom cijenom na Golgoti! O kada bi svaka mogla pravilno ocijeniti vrijednost sposobnosti koje je dobila od Boga! U Kristu vi se možete uspinjati ljestvicom napredovanja i staviti svaku sposobnost pod Isusovu upravu. … U duhu, u mislima, u riječima, u djelima, vi možete pokazati da vas pokreće Kristov Duh i vaš život može širiti snagu utjecaja na druge.

Doba svjetske povijesti u kojem živimo odviše je svečano da bismo mogli biti bezbrižni i nepažljivi. … Morate se moliti, vjerovati i biti poslušni. Svojom snagom ne možete ništa učiniti; ali milošću Isusa Krista možete svoje sposobnosti iskoristiti na takav način da donesu najveću korist vašoj duši i najveći blagoslov dušama bližnjih. Uhvatite se za Isusa i marljivo ćete činiti Njegova djela, a na kraju ćete primiti vječnu nagradu. (The Youth’s Instructor, 20. rujna 1894.)

 

Preporučujemo: