Bio je marljiv

4. 05. 2021.

„Dok je dan, meni treba činiti djela onoga koji me posla. Dolazi noć, kad nitko ne može raditi.“ (Ivan 9,4)

Kristov život pokazuje svim mladima da marljivost i poslušnost u životu pozitivno djeluju na oblikovanje moralno čvrstog karaktera, čvrstih načela, odlučnosti, zdravog znanja i visokih duhovnih dostignuća. Većina mladih u današnje vrijeme njeguje ljubav prema uzbudljivim zabavama, što nepovoljno utječe na visinu dostignuća na području duševne kulture i na tjelesno zdravlje. Um se ne održava u smirenom, zdravom stanju, sposoban da misli, već se skoro neprekidno drži u stanju uzbuđenja; ukratko, stalno se truje uzbuđenjima za kojima teži, nesposoban za jasno razumijevanje, razmišljanje i proučavanje. (The Youth’s Instructor, rujan 1873.)

Mladi koji ne njeguju poštovanje prema svojim roditeljima, koji nisu korisni, ne mogu uživati u istinskim zadovoljstvima. … Ljubav prema ispraznim zadovoljstvima umanjuje živahnost uma i slabi moralnu snagu pa mnogi mladi teško vladaju sobom i nemaju čvrstih načela. (The Youth’s Instructor, rujan 1873.)

U Njegovom marljivom životu nije bilo trenutaka dokolice da prizovu kušnju. Nije bilo besciljnih sati koji bi otvarali vrata poročnom druženju. Koliko je god bilo moguće, On je zatvarao vrata kušaču. Ni zarada, ni zadovoljstvo, ni odobravanje, ni prijekor nisu Ga mogli navesti da pristane na zlo djelo. …

Čak ni u rukovanju alatom nije želio biti nesavršen. Bio je savršen kao radnik, kao što je bio savršen u karakteru. Svojim nas je osobnim primjerom učio dužnosti da budemo marljivi, da naš rad mora biti obavljen pravilno i temeljito i da je takav rad dostojan poštovanja. Vježba koja uči ruke da budu korisne, i odgaja mlade da nose svoj dio životnog tereta, daje tjelesnu snagu i razvija svaku sposobnost. … Bog je odredio rad kao blagoslov i jedino marljivi radnik nalazi čast i radost života. (Isusov život, str. 45,46)

 

Preporučujemo: