U proučavanju prirode

8. 05. 2021.

„Il’ govori zemlji, i poučit će te; i ribe će ti morske pripovjediti. „ (Job 12,8 – Varaždinska Biblija)

Isus je svoje djetinjstvo i mladost proveo u skromnim okolnostima koje su omogućavale razvoj zdravog tijela. Život je provodio najvećim dijelom na svježem zraku. Pio je čistu vodu iz potoka i hranio se voćem iz voćnjaka. Prolazio je gore-dolje strmim planinskim stazama i ulicama Nazareta dok je odlazio iz svojeg doma na posao i vraćao se s posla. Uživao je u raznolikim zvucima ptičjih pjesama koje su upućivale hvalospjeve Stvoritelju. Uveseljavala Ga je ljepota cvijeća koje je prekrivalo livade. S radošću je primjećivao slavu nebesa, sjaj Sunca, Mjeseca i zvijezda, s divljenjem promatrao Sunce kako se rađa i zalazi. Knjiga prirode ležala je otvorena pred Njim i On je uživao u njezinim nježnim poukama. Vječni brežuljci i maslinici bili su omiljena mjesta na koja je odlazio razgovarati sa svojim Ocem. Bio je pun nebeske mudrosti i proučavajući prirodu, razmišljajući o njoj, razgovarajući s Bogom, jačao je svoje duhovne snage. (The Youth’s Instructor, 13. srpnja 1893.)

Otkupitelj svijeta prolazio je gore-dolje brežuljcima i planinama, od prostrane ravnice do planinskih dolina. Uživao je u predivnim prizorima u prirodi. Oduševljavale su Ga livade koje su blistale prekrasnim cvijećem i pjesmom ptica u zraku i sjedinjavao je svoj glas s njihovim u radosnim pjesmama hvale. (The Youth’s Instructor, veljača 1873.)

Kristov život, Njegovo djetinjstvo i mladost pouka su za današnju mladež. Krist je naš Uzor i u mladosti trebamo razmišljati o Bogu u prirodi – proučavati Njegov karakter po djelima Njegovih ruku. Um jača kada se upoznaje s Bogom, dok gleda Njegove osobine u onome što je stvorio. Dok promatramo ljepotu i veličinu djela prirode, naša se ljubav okreće Bogu i naša duša oživljava susrećući se s Beskrajnim preko Njegovih čudesnih djela. (The Youth’s Instructor, 13. srpnja 1893.)

 

Preporučujemo: