U prikazivanju Božjih roditeljskih osobina

12. 05. 2021.

„Kako se otac smiluje dječici, tako se Jahve smiluje onima što ga se boje.“ (Psalam 103,13)

Čineći djela milosrđa, Isus je ljudima objavljivao Božje roditeljske, dobronamjerne osobine. Poučavajući ljude, u svim svojim poukama isticao je predivnu istinu da je „Bog tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.“ (Ivan 3,16) Isus želi da shvatimo Očevu ljubav i zato nas pokušava privući k Njemu otkrivajući nam Njegove roditeljske vrline. On želi da cijeli naš vidik bude prekriven savršenstvom Božjeg karaktera. U svojoj molitvi za svoje učenike Isus kaže: „Ja sam tebe proslavio na zemlji, izvršivši djelo koje si mi dao da učinim. … Ja sam objavio ime tvoje ljudima koje si mi dao iz svijeta.“ (Ivan 17,4.6)

Isus je došao na svijet prikazati svojim životom Božji karakter. On je raščistio s pogrešnim tumačenjima koja su potjecala od Sotone i otkrio Božju slavu. Jedino je živeći među ljudima mogao otkriti milost, sućut i ljubav svojega nebeskog Oca jer je samo djelima dobročinstva mogao izraziti Božje osobine. Nevjerovanje se duboko ukorijenilo u ljude, ali se ipak nisu mogli oduprijeti svjedočanstvu Njegovog božanskog primjera i Njegovim djelima ljubavi i istine. (The Youth’s Instructor, 15. prosinca 1892.)

Obilje Božje providnosti govori svakoj duši potvrđujući Kristovo svjedočanstvo o nenadmašnoj dobroti Njegovog Oca. Gospodin želi da Njegova djeca shvate da su blagoslovi izliveni na svako djelo stvaranja u skladu s mjestom koje to djelo zauzima na ljestvici stvaranja. Ako su, dakle, čak i potrebe nijemih životinja zadovoljene, možemo li ocijeniti veličinu blagoslova koje će Bog izliti na bića stvorena na Njegovu sliku? (General Conference Bulletin, 4. tromjesečje 1899.)

Bog je ljubav i stalo Mu je do nas. „Kako se otac smiluje dječici, tako se Jahve smiluje onima što ga se boje.“ (The Youth’s Instructor, 14. prosinca 1893.)

 

Preporučujemo: