Rekreacija koja donosi radost

19. 06. 2021.

„Nek’ se raduju svi što se utječu tebi, neka kliču sve dovijeka! Štiti ih, i nek’ se vesele u tebi koji ljube ime tvoje. „ (Psalam 5,12)

Neprijatelj pravednosti pripremio je svakovrsna uživanja za mlade u svim okolnostima u životu; i ona se ne nude samo u prenatrpanim gradovima, već na svakom mjestu koje je naseljeno ljudskim bićima. Sotona s užitkom novači mlade u svoje redove kao svoje vojnike. Iskonski neprijatelj dobro zna s kakvim materijalom ima posla; i on je pokazao svoju paklenu mudrost u izmišljanju običaja i zadovoljstava za mlade kojima bi njihovu ljubav odvojio od Isusa Krista. Raznovrsne društvene zabave donijele su propast tisućama i desetcima tisuća onih, koji bi, da nije bilo tih primamljivosti, i dalje bili poslušna djeca, puna poštovanja prema roditeljima, poštena, neporočna i plemenita u svojim namjerama i karakteru. (The Youth’s Instructor, 5. siječnja 1887.)

Kad bi Krist došao na skupove onih koji su obuzeti svojim igrama i plitkim zadovoljstvima, bi li se svečana melodija Njegovog glasa mogla čuti kako izriče blagoslov i govori: „Mir kući ovoj“? Koliko bi Spasitelj svijeta uživao u tim prizorima razdraganosti i razuzdanosti? (Review and Herald, 13. listopada 1874.)

Ponos i ambicije nikada se ne mogu zadovoljiti, ali oni koji su doista mudri naći će istinsko i oplemenjujuće zadovoljstvo u izvorima zadovoljstva što ih je Bog stavio nadohvat svih nas. (Patrijarsi i proroci, str. 30)

Ne samo da je prednost, nego je i dužnost kršćana da osvježe svoj duh, ojačaju svoje tijelo bezazlenom rekreacijom s ciljem da upotrijebe svoje tjelesne i umne snage na slavu Bogu. Naša se rekreacija ne smije sastojati od ludog i besmislenog veselja. Rekreacija treba biti takva da koristi i uzdiže one s kojima se družimo i da osposobljava nas i njih za uspješnije ispunjavanje kršćanskih dužnosti. (Poruke mladima, str. 323)

 

Preporučujemo: