Dobre knjige oplemenjuju um

20. 06. 2021.

„Blagoslovljen je onaj koji čita.“ (Otkrivenje 1,3 – Šarić)

Mi smo u našem obiteljskom krugu usvojili običaj čitanja poučnih i zanimljivih knjiga, zajedno s Biblijom, i naša su se djeca uvijek tome radovala. Na taj smo način sprečavali pojavljivanje nemirne želje da budu vani na ulici sa svojim mladim drugovima, a istodobno njegovali kod njih ukus za pametno čitanje. … Knjige Duha proroštva trebale bi biti u svakoj obitelji i trebalo bi ih glasno čitati u obiteljskom krugu. … Svjedočanstva sadrže pouke koje zadovoljavaju potrebe svih, i roditelja i djece. Kad bi se te knjige čitale naglas cijeloj obitelji, i djeca i roditelji imali bi koristi od njihovih savjeta, opomena i ukora. … Neka se vrijeme posveti čitanju Biblije i drugih zanimljivih knjiga koje će širiti znanje i usađivati prava načela. Neka najbolji čitač dobije zadatak da čita naglas, dok će se drugi članovi obitelji baviti nekim korisnim radom. Tako te večeri u domu mogu postati ugodne i korisne. (Review and Herald, 26. prosinca 1882.)

Djeci je potrebno prikladno čitanje koje će donijeti zabavu i rekreaciju, a neće obeshrabrivati um niti umarati tijelo. (Review and Herald, 11. prosinca 1879.)

Većina djece i mladeži ima dosta literature; i ako je mi ne izaberemo za njih, oni će je sami birati. Oni mogu pronaći razornu vrstu literature na svakom koraku i brzo je zavoljeti; ali ako ih opskrbimo neporočnom i dobrom knjigom, u njima će se razviti ukus za takvo čitanje. (Review and Herald, 11. prosinca 1879.)

Učeći činiti dobro, razvijamo u srcu odvratnost prema svemu što je nisko, jeftino i neuredno. (The Youth’s Instructor, 18. siječnja 1894.)

Neporočna, zdrava literatura umu će biti ono isto što je zdrava hrana tijelu. Na taj ćete način postati otporniji prema kušnjama, usvojiti dobre navike i upravljati se prema dobrim načelima. (Review and Herald, 26. prosinca 1882.)

 

Preporučujemo: