Dobra glazba je blagoslov

21. 06. 2021.

„Služite Jahvi u veselju! Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem!“ (Psalam 100,2)

Neka se u domu pjevaju milozvučne i čedne pjesme, pa će biti manje prijekornih riječi, a više veselja, nade i radosti. … Tijekom bogoslužja obraćamo se Bogu pjesmom kao molitvom. Mnoge su pjesme zapravo molitve. (Odgoj, str. 144)

Uznemirena sam kad sam svuda svjedok lakomislenosti mladića i djevojaka koji tvrde da vjeruju u istinu. … Uho im je oduševljeno glazbom, a Sotona zna koje organe treba uzbuditi da pokrene, zaokupi i očara um tako da Krist nije poželjan. … Na mladima počivaju svečane odgovornosti koje oni olako shvaćaju. Uvođenje glazbe u njihove domove umjesto da potiče na svetost i duhovnost, postalo je sredstvo koje odvraća njihov um od istine. Lakomislene pjesme i note popularne glazbe kao da odgovaraju njihovom ukusu. Glazbeni instrumenti oduzimaju vrijeme koje je trebalo biti posvećeno molitvi. Kad nije zloupotrijebljena, glazba je veliki blagoslov; ali kad je zloupotrijebljena, ona je strašno prokletstvo. (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 1, str. 427,428)

Na mladima počivaju svečane odgovornosti, ali što će vam koristiti što ste bili obrazovani i poučeni u glazbi, a nikad niste naučili pjevati novu pjesmu? Čemu će vam sve to vježbanje poslužiti ako niste bili prikladno uvježbani da budete članovi Gospodnje obitelji, Božji sinovi i kćeri? (The Youth’s Instructor, 3. kolovoza 1893.)

Nitko tko u sebi ima Spasitelja neće Ga osramotiti pred drugima proizvodeći s nekog glazbala zvukove koji će odvratiti um od Boga i Neba i usmjeriti ga na ono što je lako i bezvrijedno. (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 1, str. 439)

Glazba se sklada za svetu svrhu, da uzdigne misli k onome što je čisto, plemenito i uzvišeno i u duši pobudi posvećenje i zahvalnost Bogu. (Poruke mladima, str. 256)

Dok borbeno svrstani Gospodnji radnici na ovom svijetu pjevaju svoje pjesme zahvalnosti, njima se pridružuje i nebeski zbor, odajući zahvalnost i slavu Bogu i Njegovom Sinu. (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 7, str. 17)

 

Preporučujemo: