Svetost u svakom razgovoru

22. 06. 2021.

„Već kao što je svet onaj koji vas je pozvao, postanite i sami sveti u svemu življenju.“ (1. Petrova 1,15)

Kad je srce očišćeno i oplemenjeno, pripremljeno da bude stan Duha Svetoga, i jezik će biti posvećen i na slavu Bogu. … Vi možete okružiti svoju dušu ozračjem koje će biti slično povjetarcu iz nebeskog Edena. Otvorite svoje srce Gospodinu Isusu. Bdijte nad svojim jezikom. Nemojte dopustiti svojem jeziku da besciljno luta područjem ismijavanja i ruganja. To su znaci da je vašem srcu potrebno čišćenje od nagomilane prljavštine. …

Naše riječi otkrivaju stanje našeg srca i bez obzira na to govorimo li malo ili mnogo, naše riječi izražavaju naše misli. Karakter čovjeka može se prilično točno procijeniti prema njegovim razgovorima. Zdrave, istinite riječi odjekuju na pravi način. (The Youth’s Instructor, 13. lipnja 1895.)

Vježbajte da vam lice bude vedro, i u svoj glas unesite nježnost i sklad. (Temelji sretnog doma, str. 355)

Glas i jezik dar su od Boga i kad se pravilno upotrebljavaju, postaju snaga za Boga. Riječi mnogo znače. One mogu izražavati ljubav, odanost, hvalu, melodiju za Boga, ili mržnju i osvetu. Riječi otkrivaju osjećaje srca. One mogu biti miris života za život ili smrti za smrt. Jezik je svijet blagoslova ili svijet bezakonja.

Kod nekih se vidjelo da su se nakon svakidašnjih razgovora s Bogom vraćali odjeveni u Kristovu krotkost. Njihove riječi nisu bile slične razornoj oluji koja lomi sve pred sobom, već su slatko silazile s njihovih usana. Oni su sijali sjeme ljubavi i ljubaznosti uzduž svojega puta, najvećim dijelom nesvjesno zato što je Krist živio u njihovom srcu. Njihov utjecaj osjećao se daleko više nego što se misli. (SDA Bible Commentary, sv. 3, str. 1159)

Iz posvećenih srca i usana teći će ljubazne, nježne riječi, pune sažaljenja. (Letter 1, 1896.)

 

Preporučujemo: