Istinska ljepota

26. 06. 2021.

„Dobrota Jahve, Boga našega, nek’ bude nad nama.“ (Psalam 90,17)

Postoji prirođena sklonost prema osjećajnosti, koja je mnogo veća nego prema primjenjivosti. S ovom činjenicom na umu važno je da roditelji u odgajanju svoje djece usmjeravaju i oblikuju njihove umove kako bi voljela istinu, dužnost i samoodricanje te stekla plemenitu samostalnost u odabiru onoga što je pravo, čak i tada kad većina izabere krivo. …

Ako sačuvaju zdrav tjelesni ustroj i ugodnu narav, posjedovat će istinsku ljepotu koju mogu nositi s božanskom ljupkošću. Tada neće imati potrebe za umjetnim ukrašavanjem, jer ono uvijek izriče odsutnost unutarnje ukrašenosti istinskom moralnom vrijednosti. Lijep karakter vrijedan je u Božjim očima. Takva će ljepota privlačiti, ali neće zavoditi. Takva je dražest poput boja koje nikad ne izblijede.

Čista Isusova vjera zahtijeva od svojih sljedbenika jednostavnost prirodne ljepote i sjaj naravne profinjenosti i uzvišene čistoće, umjesto onoga što je umjetno i lažno. (Odgovorno roditeljstvo, str. 354,355)

Postoji ukras koji nikad neće nestati, koji će svuda oko nas tijekom ovog života pronositi sreću i sjati neprigušenom svjetlošću u vječnoj budućnosti. To je ukras krotkog i poniznog duha. … Kako neznatnu vrijednost ima zlato, biserje ili skupocjeni nakit naspram Kristove ljupkosti. Prirodna se ljepota sastoji u razmjernosti, u skladnom odnosu pojedinih dijelova jednog prema drugom; a duhovna se ljupkost sastoji u skladnosti ili sličnosti naše duše s Isusom. Ovo će njezinog vlasnika učiniti vrjednijim od čistoga zlata, čak i zlata ofirskog. Kristova je ljupkost doista neprocjenjivi ukras. Uzdiže i oplemenjuje svojeg vlasnika i zrakama slave obasjava druge, privlačeći i njih Izvoru svjetlosti i blagoslova. (Odgovorno roditeljstvo, str. 354)

 

Preporučujemo: