Svaki dan moramo nositi svoj križ

26. 08. 2021.

„Ako tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka svaki dan uzme križ svoj i neka me slijedi!“ (Luka 9,23)

Samo sila križa može odvojiti čovjeka od podmukle urote grijeha. Krist je dao sebe za spasenje grešnika. Oni kojima su grijesi oprošteni, koji vole Isusa, bit će sjedinjeni s Njime. Oni će nositi Kristov jaram. Taj jaram ne treba ih pritiskati, učiniti njihov vjerski život nezadovoljavajućim i napornim. Ne, Kristov jaram treba biti sredstvo kojim će se kršćanski život učiniti ugodnim i radosnim. Kršćanin treba radosno razmišljati o onome što je Gospodin učinio kad je dao svojega jedinorođenog Sina da umre za svijet, „da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“ (Ivan 3,16).

Oni koji stoje pod krvlju poprskanom zastavom kneza Emanuela trebaju biti odani vojnici u Kristovoj vojsci. Nikada ne bi smjeli biti nevjerni, nikada nepošteni. Mnogi među mladima dragovoljno će stati na stranu Isusa, Kneza života. Ali ako budu željeli ostati uz Njega, morat će stalno gledati na Isusa, svojeg Zapovjednika, i očekivati Njegove naredbe. Oni ne mogu biti Kristovi vojnici i ostati povezani sa Sotoninom urotom, njemu pomagati, jer bi tada postali Kristovi neprijatelji. Tada bi izdali sveto povjerenje. (The Youth’s Instructor, 30. ožujka 1893.)

Križ … treba biti uzdignut i nošen bez gunđanja i prigovaranja. Kad ga budete uzdizali, ustanovit ćete da i on vas uzdiže. Vidjet ćete da je pun milosti, sućuti, ljubavi i sažaljenja. (Letter 145, 1900.)

Ako budete nosili križ, iz vlastitog iskustva moći ćete reći: „Znam da je živ moj Otkupitelj i budući da On živi, i ja ću živjeti!“ Kakva je to sigurnost! (Manuscript 85, 1901.)

 

Preporučujemo: