Grubo kamenje uglačano

8. 11. 2021.

„U njemu sva zgrada, čvrsto povezana, raste u sveti hram u Gospodinu.“ (Efežanima 2,21)

Kristovom milošću učinite odlučne napore u svladavanju svih svojih hladnih, grubih, oštrih i neljubaznih postupaka. …

Moćna oštrica istine istrgnula vas je iz kamenoloma ovoga svijeta. Bili ste grubo kamenje oštrih rubova koji su ranjavali i odbijali sve s kojima ste se sretali; i zato se mora obaviti posao glačanja oštrih rubova. Ako budete cijenili vrijednost posla koji se mora obaviti u Božjoj radionici, dobrodošlicom ćete pozdraviti udare dlijeta i čekića. Vaše samopoštovanje bit će ranjeno, vaše visoko mišljenje o sebi bit će uklonjeno dlijetom i čekićem, a grubost vašeg karaktera uglačana. Kada „ja“ i tjelesne sklonosti budu uklonjene, kamen će dobiti prave razmjere za ugradnju u nebesku građevinu i moći će otpočeti proces obrađivanja, oplemenjivanja, glačanja i brušenja. Tako ćete biti oblikovani po ugledu na Kristov karakter. Njegov lik treba se ogledati u uglačanom karakteru Njegovog ljudskog oruđa, i tek tada je kamen pripremljen za ugradnju u nebesku građevinu. …

Ako ne postanemo bolji muškarci i žene, ako ne postanemo ljubazniji, suosjećajniji, uslužniji i nježniji, ako ne budemo imali više ljubavi, ako ne budemo prema drugima pokazivali ljubav koja je Isusa dovela na svijet da obavi svoje djelo milosti, ni svijetu nećemo moći posvjedočiti o sili Isusa Krista. Isus nije ugađao sebi. … Došao je uzdići i oplemeniti sve s kojima se sretao. … Nikad nije učinio ništa grubo, nikad nije izgovorio neučtivu riječ. (The Youth’s Instructor, 3. siječnja 1895.)

Prednost je svakog mladog bića da načini divnu građevinu od svojeg karaktera. … Tražite Gospodina ozbiljnije kako biste bili sve plemenitiji, kako biste imali sve više duhovne kulture. (The Youth’s Instructor, 25. siječnja 1910.)

Preporučujemo: