Uložite trud

22. 11. 2021.

„Tako i vi, budući da vruće čeznete za duhovnim darovima, nastojte ih imati u izobilju na izgradnju Crkve!“ (1. Korinćanima 14,12)

Još od djetinjstva mlade treba učiti da nema velikih dostignuća bez ulaganja velikih napora. Sama želja za savršenstvom nije dovoljna. Mladi prijatelji, nitko ne može stići na vrh planine mirno sjedeći i samo želeći da se tamo nađe. Vi možete postići cilj samo korak po korak, možda polako napredujući, ali čvrsto braneći dostignute položaje. Samo će marljivi, ustrajni radnik prijeći preko Alpa. Svaki mladić treba na najbolji mogući način upotrijebiti svoje talente, na najbolji mogući na- čin iskoristiti prilike koje mu se sada pružaju. Onaj koji tako postupi, bit će sposoban dosegnuti skoro svaku visinu na moralnom ili intelektualnom području. Ali mora imati hrabar i odlučan duh. Morat će zatvarati svoje uši za glas zadovoljstava; često će morati odbijati nagovaranja svojih mladih drugova. Stalno će morati biti budan da ne bi bio odvraćen od svojeg cilja. …

Ostavite li njivu neobrađenu, ona će obrasti trnjem i korovom. Nikad nećete vidjeti prekrasan cvijet ili plemeniti grm da viri iz ružnog, otrovnog korova. Bezvrijedno šiblje bogato će se razrasti bez njege i pažnje, dok biljke koje su cijenjene zbog svoje upotrebne vrijednosti ili ljepote, zahtijevaju pažljivo njegovanje. Tako je i s našim mladima. Ako žele oblikovati dobre navike, ako žele učvrstiti ispravna načela, moraju uložiti veliki trud. Ako žele ispraviti loše navike, samo će uz marljiv i ustrajan napor postići cilj. … Mnogo je lakše popustiti lošim utjecajima nego im se oduprijeti. (Review and Herald, 13. rujna 1881.)

Ako ne shvate važnost usavršavanja karaktera koje je nužno da bi iz dana u dan bili sve bolji ljudi i tako se osposobili da nose odgovornosti koje počivaju na njima, naći će se na strani gubitnika. (General Conference Bulletin, 20. ožujka 1891.)

Rastite u milosti, u odvažnosti, u vladanju sobom. Neka vas svaki novi dan zateče sve bolje pripremljene za sjedinjavanje s kraljevskom obitelji u nebeskim dvorovima. (Manuscript 99, 1902.)

Preporučujemo: