Bog Isus

6. 01. 2022.

“A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet.” (Ivan 17,5)

Dok je boravio na Zemlji, Isus je bio svjestan činjenice o svojem vječnom božanstvu. Nitko bolje od Njega nije znao čega se morao odreći kada je postao čovjek. U ovom retku nalazimo Ga kako se moli Bogu Ocu da Mu vrati Njegovu prijašnju slavu. Pavao poslije opisuje ispunjenje ove molitve zapažajući da Ga nakon života i smrti na križu Bog “uzdiže na najvišu visinu i dade mu jedincato ime koje je iznad svakoga drugog imena, da se Isusovu imenu pokloni svako koljeno nebeskih, zemaljskih i podzemaljskih bića, i da svaki jezik prizna na slavu Boga Oca: Gospodar je Isus Krist.” (Filipljanima 2,9-11)

Međutim, u Evanđelju po Ivanu 17 Isus se i dalje suočava s križem, i dalje se kao ljudsko biće suočava s konačnim mučnim činom. On prepoznaje svoju slabost i nesposobnost kao jedan od nas. U isto vrijeme, On je potpuno svjestan svoje božanske naravi i prijašnje slave u nebeskim dvorovima. Takva duševna napetost nadilazi iskustvo nas ostalih smrtnika. Mi znamo da je pred nama kratak život koji je započeo rođenjem i koji će se završiti propadanjem našeg uma i tijela. Međutim, samo zavedeni njeguju misli o vlastitom božanstvu. Isus koji je prebivao na Zemlji, suočio se s teškoćama i razmišljao o stvarnostima koje potpuno nadilaze naše razumijevanje.

Ipak, upravo te misli otkrivaju Njegovo zemaljsko razumijevanje Njegove uloge u božanskom Trojstvu. Stvarnost Njegovog položaja u Trojstvu bila Mu je otkrivena prigodom krštenja kada “se otvoriše nebesa te on vidje Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na njega. I glas s neba reče: ‘Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao!’” (Matej 3,16.17) Isus je u svojem životu bio svjestan činjenice da je “Sin” kao “punina Božanstva” u ljudskom tijelu (Ellen G. White, Evangelism, str. 614). Bez sumnje je znao da “postoje tri žive Osobe božanskog Trojstva — Otac, Sin i Duh Sveti” (Isto, str. 615). I Isus je izrazio takvo razumijevanje Trojstva u Evanđelju po Mateju, gdje se govori o Njegovoj posljednjoj zapovijedi upućenoj učenicima: “Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!” (Matej 28,18.19)

To je Isus kojemu služimo! Možemo Ga razumjeti — ali i ne možemo. Postao je jedan od nas, a ipak bio i Bog (i On je to znao). To je tajna pobožnosti.

 

Preporučujemo: