Poslan s Neba

7. 01. 2022.

“Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječjega koji je sišao s neba. … Jer ne siđoh s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla.” (Ivan 3,13; 6,38)

Kakav je ovo čovjek? Koja bi osoba odvažno izjavila da je sišla s Neba? Ne čudi što Ga Židovi nisu mogli razumjeti.

Možda je tako i s nama. Činjenica je da je Isus bio ono što je tvrdio za sebe, ili je bio neka vrsta najopasnijeg varalice i čudaka.

C. S. Lewis ukazao je na ovu misao kada je odbacio mišljenje onih koji su tvrdili: “Spreman sam prihvatiti Isusa kao velikog moralnog učitelja, ali ne prihvaćam Njegovu tvrdnju da je Bog. Takvo nešto”, oštro je odgovorio Lewis, “nikad ne bismo smjeli reći. Čovjek koji bi bio samo čovjek i rekao stvari koje je Isus rekao, ne bi bio veliki moralni učitelj. On bi bio ili luđak — kao onaj koji tvrdi za sebe da je tvrdo kuhano jaje — ili đavao iz pakla. Morate odlučiti. Ovaj čovjek ili je bio i jest Sin Božji, ili je luđak, a možda i nešto gore. Možete ga zatvoriti kao luđaka, možete Ga popljuvati i ubiti kao demona, ili možete pasti pred Njegove noge i nazvati Ga Gospodinom i Bogom. Ali nemojte tvrditi da je On bio veliki učitelj ljudi. On nam to nije ostavio nedorečenim. Nije ni namjeravao.” (Kršćanstvo, str. 56)

Takav je biblijski Isus. Njegova tvrdnja zahtijeva slušanje i odluku s vaše i s moje strane i danas i svakog idućeg dana.

Kakve li je samo tvrdnje On iznosio! Sišao je s Neba kao Sin Čovječji. On ovdje iz Daniela 7,13 preuzima naslov nebeskog Bića koje od Boga Oca prima vlast u Njegovom vječnom kraljevstvu (redak 14). “Sin Čovječji” postalo je Isusovo omiljeno ime koje je koristio za sebe. Jedno od posljednjih mjesta u Bibliji gdje se upotrebljava ovo ime nalazi se u Otkrivenju 14,14 kada Sin Čovječji dolazi drugi put s Neba da spasi svoj narod i uspostavi svoje nebesko kraljevstvo. U međuvremenu, Ivan nam govori da Isus nije napustio Nebo samo da bi boravio na Zemlji, već da je to učinio s određenom namjerom — da izvrši Božju volju (Ivan 6,38). A središnje obilježje te volje bilo je da bude podignut na križ da “svatko koji vjeruje u njega ima život vječni” (Ivan 3,15).

Kakav je to čovjek? Naš odgovor na to pitanje najvažnija je odluka u našem životu. Ta nam je odluka potrebna da bismo se suočili upravo s ovim trenutkom.

 

Preporučujemo: