Bog i Čovjek

9. 01. 2022.

“Težite među sobom za onim za čim treba da težite u Kristu Isusu! On, božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio uzevši narav sluge i postavši sličan ljudima. Kad postade kao čovjek, ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to do smrti na križu.” (Filipljanima 2,5-8)

Tajna nad svim tajnama. Bog koji postaje ljudsko biće. Bog koji se odriče sile kojom je stvorio svemir da bi postao ponizna osoba na planetu zahvaćenom grijehom i beznačajnom u galaktičkom smislu. Bog koji napušta nebesku slavu da bi došao u sumorno malo selo Nazaret. Ima u ovome nečega što ljudski um ne može ni u najmanjoj mjeri naslutiti, a kamoli razumjeti. Pavao se čak ni ne trudi to objasniti. On jednostavno iznosi smjele i neprijeporne činjenice ovog slučaja. William Barclay piše da je “ovo na mnogo načina najuzvišeniji i najdojmljiviji tekst koji je Pavao ikada napisao o Isusu”. U 2. Korinćanima 8,9 apostol piše kako je Isus “radi vas od bogataša postao siromah da vi postanete bogati njegovim siromaštvom”. Međutim, u Filipljanima 2 on proširuje ovu misao i dopunjuje njezino značenje.

Vrijedi zapaziti nekoliko pojedinosti u vezi s današnjim tekstom. Prva je da Kristu ništa nije bilo nametnuto. Sve je sâm poduzimao: “ponizi sam sebe”, “liši se”. On je svjesno i voljno odlučio napustiti svoj nebeski položaj radi mene.

Druga pojedinost koju trebamo zapaziti jest da Pavao, kada kaže da je Krist bio “božanske naravi”, time nema namjeru nagovijestiti da je izgledao kao Bog. Riječ koju apostol koristi (morphe) ne označava samo vanjski izgled, već bitnu odliku koja se nikada ne mijenja. Tu misao Pavao poslije naglašava u 6. retku kada ističe da je Krist bio jednak s Bogom. U ovom se ulomku naglašava da je Krist “ponizio sam sebe” da bi postao čovjek. To ne znači da je On zamijenio svoju božansku narav ljudskom, već da je Božju narav (Božje obličje) očitovao u naravi (ili obličju) sluge.

Bog Krist nije postao samo čovjek radi nas, već je postao i poslušan do smrti, što je krajnja granica poslušnosti. Međutim, Njegova smrt nije bila samo neka smrt, već smrt na križu — određena za zločince i najniže slojeve društva.

Oče, pomozi mi da u svojim nejakim mislima počnem shvaćati što je Krist učinio za mene. I pomozi mi da imam Njegov požrtvovni um.

 

Preporučujemo: