Skroman početak s velikim S

22. 01. 2022.

“I rodi sina svoga, prvorođenca, te ga povije u pelenice i položi u jasle, jer u gostionici nije bilo mjesta za njih.” (Luka 2,7)

Put od Nazareta do Betlehema bio je dug oko 130 kilometara. Velika gužva koja je vladala zbog pritjecanja velikog broja ljudi koji su se morali prijaviti na popis ostavila je malo prostora Josipovoj obitelji. Vjerojatno su se obradovali čak i staji.

Upravo tamo u jaslama, u najpoznatijoj hranilici za životinje u povijesti, Gospodin slave došao je na ovaj svijet kao ljudsko biće. Kao i drugu novorođenčad u ono vrijeme, Njegova majka “povije ga u pelenice”, koje su se sastojale od četvrtaste tkanine s dugom pričvršćenom vrpcom poput zavoja. Isus je prvo bio umotan u četvrtastu tkaninu, a zatim je oko Njega bila obavijena vrpca nekoliko puta da bi čvrsto držala “pelenice”. Tako je Stvoritelj svega stupio u ljudsko postojanje.

J. B. Phillips objašnjava utjelovljenje u svojem izlaganju koje nam pomaže da stvorimo sliku o jazu koji je vladao između onoga što je Isus ostavio iza sebe i onoga što Ga je dočekalo ovdje. Phillips zamišlja starijeg anđela kako vrlo mladom anđelu pokazuje ljepote svemira. Oni posjećuju mnoštvo plamenih sunaca i galaktika koje se kreću u krug, dok konačno nisu došli u galaktiku s više od milijardu zvijezda.

“Kada su se približili zvijezdi koju nazivamo našim Suncem i do planeta koji kruže oko njega, stariji anđeo pokazao je malo i prilično beznačajno nebesko tijelo koje se polako okreće oko svoje osi. Mladom anđelu, čiji je um bio zadivljen veličinom i slavom onoga što je vidio, izgledalo je nezanimljivo poput prljave teniske loptice.

‘Želim da pogledaš baš ono’, rekao je anđeo.

‘Pa izgleda jako neugledno i prilično prljavo’, odgovorio je mladi anđeo. ‘Po čemu je to nebesko tijelo posebno?’”

Kada mu je rečeno za utjelovljenje, mladi anđeo je upitao: “‘Hoćeš li reći da je naš uzvišeni i slavni Knez … otišao na ovu petorazrednu lopticu i spustio se tako nisko da bi postao jedno od tih užasnih puzećih stvorenja…?’”

Kristovo utjelovljenje u Djetešce Isusa nadilazi našu maštu. Taj događaj još teže razumijemo kada uvidimo da je svoju priču na ovom svijetu započeo ne u palači, već u jaslama u drugorazrednom selu.

Kada pomislim čega se odrekao radi mene, zapitam se čega se ja trebam odreći radi Njega.

 

Preporučujemo: