Isusovo rođenje iz nebeskog ugla

24. 01. 2022.

“Potom se u nebu pokaza veličanstven znak: Žena obučena u sunce, mjesec pod njezinim nogama, a na glavi joj vijenac od dvanaest zvijezda. Bila je trudna i vikala je u bolovima i mukama rađanja. Zatim se pokaza drugi znak u nebu: velik Zmaj plamene boje sa sedam glava i deset rogova. Na glavama mu sedam kruna. Njegov rep pomete trećinu nebeskih zvijezda i surva ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja je imala roditi, da joj proždre Dijete čim ga rodi.” (Otkrivenje 12,1-4)

U ovom ulomku čitamo drugačiji izvještaj o rođenju. U njemu nema ni spomena o pastirima koji iskazuju štovanje ili anđelima koji upućuju hvalu. Otkrivenje iznosi potpuno drugačiju sliku od izvještaja o rođenju zabilježenih u evanđeljima. U pitanju je viđenje o značenju Isusovog rođenja koje povlači zavjesu pružajući nam uvid u utjelovljenje iz ugla Božjeg nebeskog prijestolja. To gledište opisuje nemilosrdnu borbu koja se prenosi na Zemlju kada na pozornicu stupa golemi Zmaj plamene boje odvukavši trećinu zvijezda s Neba i bacivši ih na Zemlju. Zmaj (poistovjećen s “đavolom ili sotonom” u 9. retku) dolazi pred ženu “da joj proždre Dijete čim ga rodi”.

U Otkrivenju 12,1-4 nailazimo na početak kozmičkog sukoba koji počinje na Nebu, a zatim se prenosi na Zemlju. Velika borba vodit će se kroz povijest do svršetka vremena (redak 17). Ostatak knjige Otkrivenja pokazuje da tako slikovito prikazana borba u dvanaestom poglavlju neće dostići svoj vrhunac sve dok Krist Pobjednik konačno ne uništi Zmaja i sile zla (Otkrivenje 19; 20,11-15). Neki su stajalište Otkrivenja o Isusovom značenju nazvali “velikom borbom između Krista i Sotone”.

Philip Yancey slikovito dočarava isti događaj kada piše: “Dijete je bilo rođeno na Zemlji, o tome je obaviješten kralj i uslijedila je potjera. Na Nebu je otpočeo veliki napad, odvažan prodor vladara sila dobra u kozmičko sjedište zla.” Kralj je, naravno, bio Herod i prvi progon odveo je Isusa u Egipat, što su teme koje ćemo u idućih nekoliko dana razmatrati Matejevim očima.

Gospodine, pomozi nam da sagledamo krupnija pitanja dok čitamo Tvoju Riječ. Pomozi nam da možemo jasnije prepoznati kontekst u kojem se odvijaju naše svakidašnje borbe.

 

Preporučujemo: