Isus objavljuje načela svojega kraljevstva

17. 02. 2022.

“Kad Isus vidje veliko mnoštvo naroda, uspe se na goru.

Kada sjede, približiše mu se njegovi učenici.” (Matej 5,1)

Isus je znao da je došlo vrijeme da Njegova služba poprimi čvršći, vidljiviji oblik. Ivan Krstitelj objavio je Njegov dolazak, prigodom krštenja bio je na potpuniji način ispunjen Duhom Svetim za službu i blagoslovljen od strane Oca, a prigodom kušnje u pustinji suočio se sa Sotonom licem u lice i postavio svoje granice.

On je zatim započeo svoju službu u Galileji objavljujući da je blizu nebesko kraljevstvo. Onda je uslijedio poziv sljedbenicima, zamjenicima, učenicima — onim pojedincima koji će na kraju preuzeti Njegovo poslanje. Isus će uložiti mnogo energije i vremena i strpljenja u iduće tri godine pripremajući te mlade ljude za zadatak koji im predstoji.

Svoju ranu službu u Galileji obavljao je “propovijedajući Radosnu vijest o Kraljevstvu te ozdravljujući svaku vrstu bolesti i nemoći u narodu”. Tako “se pronese glas o njemu. … I za njim krene veliko mnoštvo naroda iz Galileje, i Dekapolisa, iz Jeruzalema i Judeje i s one strane Jordana” (Matej 4,23-25). Njegova je služba skoro preko noći izazvala veliko uzbuđenje jer su ljudi osjetili da se događa nešto veliko.

Nastupilo je vrijeme da ovaj popularni učitelj, ovaj iscjelitelj bolesti, ova jedinstvena pojava u izraelskoj povijesti objavi načela svojega kraljevstva. To će učiniti u propovijedi koja će postati najčuvenija propovijed u svjetskoj povijesti — u Govoru na Gori (Matej 5-7).

U toj uvodnoj propovijedi Isus je iznio načela svojega kraljevstva — objavio je kakve misli njegovi stanovnici trebaju njegovati i kako živjeti. Ona je obuhvaćala svaki aspekt njihovog života.

Započeo je isticanjem idealnog karaktera građana nebeskog kraljevstva u Blaženstvima (Matej 5,3-12). Zatim je nastavio s postupcima vezanim za utjecaj kršćana (redci 13-16), njihovom pravednošću (redci 17-48), njihovom pobožnošću (Matej 6,1-18), njihovim ciljevima i prioritetima u odnosu na dnevne potrebe i želje (redci 19-34), njihovim odnosima s drugima (Matej 7,1-12) i njihovom posvećenošću Njemu i Ocu (redci 13-29). Do trenutka kada je završio govor, iznio je načela svojega kraljevstva za svako područje života onih koji će Ga slijediti.

Zato trebamo pozorno slušati kada Kralj govori. Njegova poruka upućena je meni.

 

Preporučujemo: