Otkriveno Evanđelje

23. 02. 2022.

“Blago žednima i gladnima pravednosti, jer će se nasititi!” (Matej 5,6)

U četvrtom blaženstvu stižemo do glavne prekretnice. Prva dva blaženstva okreću nas od naše ljudske slabosti i grijeha, dok treće izražava poniznost kršćanina u svjetlu te slabosti. Četvrto kao suprotnost govori o okretanju prema pozitivnoj strani kršćanstva. Radi se o želji da budemo pravi pred Bogom i slični Njemu.

Tako je kršćanski život više od tugovanja zbog grijeha iz prošlosti. U kršćaninu se javlja i snažna želja za sadašnjom i budućom pravednošću.

Četvrto blaženstvo jedno je od velikih obećanja u Bibliji. Oni koji su gladni i žedni pravednosti “nasitit će se”. U njemu ne stoji da “se mogu nasititi”, već da “će se nasititi”. To je radosna vijest koja stoji kao središnja točka Novog zavjeta.

Riječ pravednost ima više značenja. U četvrtom blaženstvu ona podrazumijeva stanje uzvišenosti kad smo pravi pred Bogom i kad smo Mu slični po karakteru.

Nažalost, ljudi su u tim nastojanjima neuspješni. Pavao to kratko sažima kada kaže “jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave” (Rimljanima 3,23). Spoznaja te činjenice donosi siromaštvo duha i tugovanje na našem životnom putu. Oni koje Duh vodi imat će dubok osjećaj nedostojnosti i nemoći da učine bilo što u vezi s tim. Upravo se u svjetlu te krajnje bespomoćnosti Pavao radovao što se “opravdavamo [ili ćemo biti smatrani pravednima] zabadava milošću njegovom” (redak 24 — Šarić).

Međutim, mjesto četvrtog blaženstva između onih koja se bave čovjekovim odnosom prema Bogu (Matej 5,3-5) i onih koja naglašavaju njegovu odgovornost prema drugim ljudima pokazuje da je pravednost u Blaženstvima više od jednostavnog opravdanja vjerom. Ovo mjesto također ukazuje da trebamo biti pravi pred Bogom po karakteru, što je nagoviješteno činjenicom da one koji primaju Njegovu milost koja opravdava Bog odmah zatim šalje da služe svijetu tako što će biti milosrdni (redak 7).

Prema tome, pravednost se odnosi i na opravdanje i na posvećenje. Kristovo evanđelje ne spašava nas samo od kazne za grijeh, već i od njegove vladajuće sile u našem svakidašnjem životu. I umjesto da ogovaram i širim nesnošljivost, Bog me želi učiniti mirotvorcem (redak 9). Umjesto požude, On želi moje srce ispuniti čistoćom (redak 8). Bog želi da po karakteru budem sličan Njemu. Tako riječ “pravednost” u četvrtom blagoslovu spaja obje polovine Blaženstava.

 

Preporučujemo: