Najbolji dan da postanemo sličniji Isusu

24. 02. 2022.

“Blago milosrdnima, jer će postići milosrđe!” (Matej 5,7)

Naš Gospodin pozorno je izabrao redoslijed Blaženstava kako bi prikazao poredak spasenja. Svako blaženstvo logično slijedi iz prethodnog. Dakle, kada shvatim da nemam vlastite pravednosti i da sam siromašan duhom, tugujem zbog svoje potpune bespomoćnosti. Vapim za izbavljenjem, i razumijevanje mojega pravog stanja čini me istinski krotkim, a ne snažnim i silnim. Uvidjevši svoje očajno stanje, prirodno sam gladan i žedan Božje pravednosti koja oprašta i osnažuje.

U tom trenutku milostivi Bog prihvaća moje pokajanje, proglašava da mi je oprošteno i u mene usađuje novo srce. Otkupljen sam, spašen Njegovom milošću koju pokazuje prema meni. To je obećanje prvih četiriju blaženstava.

Zatim se javlja pitanje: Kako ću odgovoriti? To je tema “druge ploče” Blaženstava. Bit ću milosrdan, čistog srca, graditelj mira i strpljiv kada se prema meni nepravedno postupa. Ukratko, Božjom silom postajat ću sve sličniji Isusu.

Peto blaženstvo lijepo prikazuje prelazak s Blaženstava koja govore o odnosu prema Bogu na Blaženstva koja govore o odnosu prema čovjeku. Upravo sam primio milosrđe u četvrtom blaženstvu. I dok ustajem s koljena, Bog me šalje da pokažem to isto milosrđe svojem susjedu, supruzi, kolegi. Bog želi da se Njegovom osnažujućom milošću ophodim prema drugima onako kako se On ophodio prema meni. On želi da i ja budem milosrdan kada drugi dožive neuspjeh ili imaju određenu potrebu.

Ovdje trebamo zapamtiti da je milosrđe više od vanjskog stava. To uključuje djelovanje.

Priča se da je Jacob Bright, dok se vraćao kući iz grada, zatekao siromašnog susjeda u velikoj nevolji. Njegov konj doživio je nesreću i morao je biti usmrćen. Ljudi su se tiskali oko čovjeka govoreći da im je žao. Jednome koji je te riječi neprestano glasno ponavljao, Jacob je rekao: “Meni je žao pedeset dolara. Koliko je tebi žao?” Zatim je pronio šešir unaokolo da sakupi novac i kupi čovjeku drugog konja.

Milosrđe je ljubav bez ostatka. Međutim, da bi ljubav bila bez zadrške, ona se mora okrenuti drugima. To podrazumijeva promjenu srca. William Barclay kaže: “Milosrđe je naličje egocentričnosti. … To je nepomirljiva suprotnost sebičnosti.”

Danas je najbolji dan da postanemo milosrdni na potpuniji način. Zašto to odgađati? Zašto ne učiniti neočekivanu ljubaznost svojem bračnom drugu ili susjedu? Danas je vrijeme da pokažemo Božje milosrđe.

 

Preporučujemo: