Dvije skupine vjernika

26. 02. 2022.

“Blago mirotvorcima, jer će se zvati sinovi Božji!” (Matej 5,9)

Biti član crkve nije isto što i biti kršćanin. Neki vjernici samo stvaraju probleme svojem bračnom drugu, djeci, susjedima i društvenoj zajednici. Kritički stav i grubo ponašanje prvi je znak koji upozorava na takve ljude. Oni uvijek imaju nešto za reći o tome što je pogrešno.

Naravno, oni zaodijevaju svoju zlobu svetošću pod izgovorom da samo žele ispraviti pogrešne postupke u crkvi ili kod drugih ljudi. Iako te pobude mogu biti vrijedne pohvale, takvi ljudi učinili bi dobro kad bi prvo uklonili svoje ratoborne stavove i usvojili odlike mira.

Mirotvorstvo, treba priznati, više je od samog neživljenja u svijetu kritike i nalaženja pogrešaka. Ono ima pozitivnu, aktivnu stranu lijepo izraženu u sljedećoj molitvi:

“Gospodine, učini me oruđem Tvojega mira. Tamo gdje vlada mržnja, učini da sijem ljubav; gdje vlada povređivanje, oprost; gdje vlada sumnja, vjeru; gdje vlada očaj, nadu; gdje vlada tama, svjetlo i gdje vlada tuga, radost. O, božanski Učitelju, učini ne da tražim utjehu, već da tješim; ne da budem shvaćen, već da shvaćam; ne da budem voljen, već da volim. Jer davanjem primamo; opraštanjem primamo oprost i umiranjem bivamo rođeni za vječni život.”

Postoje dvije skupine vjernika: Božja djeca i djeca đavola. Da sam ja đavao, pobrinuo bih se da postavim drugu skupinu u svaku crkvenu zajednicu. Nije potrebno reći da samo mirotvorci spadaju u prvu skupinu.

Mirotvorstvo je višestruka aktivnost. Da bih bio mirotvorac, trebam ocijeniti svaku situaciju u svjetlu Evanđelja. Moram se pitati kakve su posljedice ovog postupka. Naposljetku, više osoba je uključeno, a ne samo ja. Kako će ono što ću učiniti utjecati na njih? Kakav će utjecaj moji postupci imati na dobro Kristovo ime? ili crkvu? ili zajednicu? Graditelj mira hoda u svjetlu evanđeoske poruke.

Jedna izreka glasi: “Živjeti sa svecima na Nebu blagoslov je i slava, a živjeti sa svecima na Zemlji posve je druga priča.”

Bog te danas poziva da crkvu učiniš drugačijom od svijeta. On te poziva da postaneš mirotvorac nalik na Isusa.

 

Preporučujemo: