Skakanje od sreće u teškim trenucima

27. 02. 2022.

“Blago progonjenima zbog pravednosti, jer je njihovo kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas budu grdili i progonili i kad vam zbog mene budu lažno pripisivali svaku vrstu opačine! Radujte se i kličite od veselja, jer vas čeka velika nagrada na nebesima! Tâ, tako su progonili i proroke koji su živjeli prije vas!” (Matej 5,10-12)

S ovim redcima dolazimo do posljednjeg od osam Kristovih blagoslova. Oni su ujedno i najduži, jer se u ovim dvama redcima tumači deseti redak. Onako kako ga je Isus prikazao, kršćanstvo je daleko od mirnog piknika. Od svih svjetskih velikih učitelja, On je možda u najvećoj mjeri okrutno iskren. On stalno iznova naglašava činjenicu da će Njegovi sljedbenici biti progonjeni jer su slični Njemu, jer žive prema načelima dijametralno suprotnim od onih koja vladaju u široj kulturi.

Kršćanstvo je dovelo do progonstva u svakom području kršćanskog života: na radnom mjestu zbog nepristajanja na nepošten dogovor ili zbog rada subotom; u obitelji zbog novih vrijednosti i vjernosti; u društvenom životu zbog novog načina života.

Jasna je činjenica da pravo kršćanstvo mijenja ljude. Ono ih čini neusklađenima s “normalnom” (čitajte “grešnom”) ljudskom kulturom. Rezultat je progonstvo.

Neka od tih progonstava su blaga i skoro nevidljiva (osim za onoga tko ih doživi), kao što je uskraćivanje povišice ili unapređenja ili omalovažavanje na nekom društvenom događaju.

Progonstvo je često okrutno. Rimski car Neron, na primjer, uvaljao bi vjernike u smolu i palio ih da posluže kao žive baklje i osvijetle njegove vrtove. Druge je omotavao životinjskom kožom, a zatim puštao lovačke pse da ih rastrgnu.

Lista zvjerstava nastavlja se unedogled. Čak ni Isus nije bio izuzet. Umro je mučeničkom i ponižavajućom smrću na križu.

A progonstvima još nije došao kraj. U Otkrivenju 13 mnogo se govori o ovoj temi. Progonstvo će trajati do svršetka vremena.

Međutim, zapazite da Isus govori o progonjenima “zbog pravednosti”. Ne vode sva progonstva do blagoslova.

Ali kada ljudi pate zbog svoje vjernosti Kristu, oni se trebaju “radovati i klicati od veselja” jer ih čeka “velika plaća na nebu” (Luka 6,23).

 

Preporučujemo: