Svjetlo svijetli

1. 03. 2022.

“Vi ste svjetlo svijetu. Nije moguće sakriti grad koji leži na gori. Ne žeže se svijeća da se stavi pod varićak, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Vaše svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi te slave vašeg Oca nebeskog.” (Matej 5,14-16)

“Vi ste svjetlo svijetu.” Ovo je posebna izjava kada se uzme u obzir kome Isus govori. On se nije obraćao vjerskim vođama — nije ohrabrivao propovjednike ili teologe. Umjesto toga, upućivao je riječi običnom puku — onima koji su bili potpuno nevažni s gledišta ovoga svijeta.

Takva izjava treba nas potaknuti da se trgnemo i ozbiljno razmislimo o njoj. Izvanredna je stvar biti kršćanin. Isus nije rekao da su učeni filozofi ovoga svijeta ili političke strategije svjetlo svijetu, već vi, gospodine, gospođo ili gospođice Prosječni Kršćaninu. Ovo je u najmanju ruku značajna tvrdnja.

Zapazite još jednom riječi “vi ste”. Kršćani su svjetlo svijetu samom činjenicom da su kršćani.

Kako je to moguće? Zato što je kršćanin poznat po tome što poznaje Isusa. Kršćanin je onaj koji razumije plan spasenja u Isusu, poruku koju svijet treba čuti.

Svaki kršćanin je svjetlo koje treba pomoći drugima da pronađu spasenje u Isusu. Svaki kršćanin je misionar koji treba govoriti drugima o Božjoj ljubavi i Njegovom oprostu u Isusu.

To znači da ste to vi. Vi ste svjetlo svijetu — svakog dana.

Postoje dva načina na koje možemo pogriješiti kad je u pitanju naša prednost da postanemo svjetlo. Jedan je da sakrijemo svoje svjetlo. Drugi je da mislimo da smo mi pravo svjetlo. Možemo sebi dopustiti da u ovom slučaju budemo ponizni. Isus je pravo svjetlo, izvor svega svjetla. U vezi s ovom temom On jasno kaže: “Ja sam svjetlo svijeta.” (Ivan 8,12)

Međutim, mi smo svjetlo jer odražavamo Njegovo svjetlo i povezani smo s izvorom sile. Kada se ta veza prekine, gubimo sposobnost da svijetlimo i time klizimo izvan domene kršćanstva. Naša je jedina sigurnost da iz trenutka u trenutak ostanemo povezani s izvorom duhovne sile.

Metaforama o soli i svjetlu zajedničko je to što govore o svjedočenju, ali na drugačije načine. Sol djeluje tiho dok prikazuje Božju ljubav u zajednici, dok je svjetlo vidljiva sila i otvoreno objavljuje Evanđelje.

Gospodine, pomozi mi danas da budem Tvoje svjetlo u mračnom svijetu. Dovedi nekog u moj život danas kome je potreban uvid u Tvoju ljubav.

 

Preporučujemo: