Nepromjenjivost Zakona

3. 03. 2022.

“Jer, zaista, kažem vam, dok opstoji nebo i zemlja, ni jedna jota, ni jedna kovrčica slova iz Zakona sigurno neće nestati, a da se sve ne ostvari.” (Matej 5,18)

Isus nije mogao snažnije iskazati ove riječi. Ništa ni u najmanjoj mjeri ne može promijeniti Božji zakon. Njegovi su zahtjevi trajni.

Kao što su Nebo i Zemlja znakovi stalnosti u smislu da su uvijek tu, tako je i Božji zakon beskonačan. Bog ga ne mijenja s vremena na vrijeme zato što možda osjeća žarku želju da nešto promijeni. Ne, njegova načela ugrađena su u život svemira.

Sviđa mi se kako je prvi dio ovog retka preveden u parafraziranom biblijskom prijevodu The Message: “Božji je zakon stvarniji i trajniji od zvijezda na nebu i tla pod našim nogama. Dugo nakon što se zvijezde ugase i Zemlja se iscrpi, Božji zakon bit će živ i djelotvoran.”

Dakle, to je nepromjenjivost!

Ali zašto? Zar Bog nema slobodnu volju? Zar On ne može učiniti što poželi?

Naravno da može. Međutim, ovo pitanje ne pogađa bît. Božji zakon vodi u zdravlje i život. Suprotnost Zakonu je smrt, uništenje i kaos. Uzmimo, na primjer, Deset zapovijedi. Ne možete imati zdravo društvo u kojem ljudi ubijaju jedni druge i u kojem nikada nikome ne možete vjerovati.

Božji zakon ne može se promijeniti jer je vanjski izraz Njegovog karaktera ljubavi. Njegova načela dana su za naše vječno dobro.

Prema tome, ni najmanji dio Božjeg zakona — “ni jedna jota, ni jedna kovrčica” — neće se promijeniti. To je za naše dobro.

Iako se ova istina odnosi na Deset zapovijedi, isto je i s cijelim Starim zavjetom — Zakonom i Prorocima. Stari zavjet je još uvijek punovažan za kršćane.

Čak i obredni zakon ima određeno značenje za nas. Ono što je bilo prikovano na križu bila je kazna za kršenje Zakona, a ne neki dio samog Zakona. Obredni zakon ispunjava se u Kristovoj službi. On je bio Janje koje je umrlo za nas (Ivan 1,29), On je naša Pasha (1. Korinćanima 5,7) i On sada vrši službu u nebeskom Svetištu kao naš Veliki svećenik, kako je opširno opisano u Poslanici Hebrejima. Djelovanje obrednog zakona premjestilo se sa Zemlje na Nebo, gdje ljubljeni Krist danas posreduje za mene.

 

Preporučujemo: