Narav savršenog karaktera

9. 03. 2022.

“Dakle: budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!” (Matej 5,48)

“Dakle” je ključna riječ u 48. retku. Ona nagovještava zaključak prethodno rečenog.

Ovaj redak s pozivom na božansko savršenstvo treba povezati s kontekstom od 20. retka i dalje, ali posebno s redcima 43-47, kao što će usporedba 45. i 48. retka jasno pokazati. To su jedina dva retka u čitavom poglavlju u kojima se kršćani pozivaju da budu kao njihov nebeski Otac. Redci 43-47 jasno ukazuju na bît te sličnosti.

Isus se ovdje ne bavi apstraktnim pojmovima. Biti savršen kao Otac znači ljubiti svoje neprijatelje kao što Bog ljubi svoje neprijatelje. Uostalom, zar On ne daruje sunce i kišu zlima (redak 45)? Svatko, čak i carinici i drugi zli ljudi, mogu voljeti svoje prijatelje (redci 46.47). Međutim, Bog od svoje djece zahtijeva natprirodnu ljubav prema svim ljudima. Baš kao što je Otac ljubio svijet da je dao svojega Sina da umre za bezbožne ljude i Njegove neprijatelje, tako kršćani trebaju ljubiti čak i one koji ih preziru “kako bi” postali kao Otac, “kako bi” bili savršeni kao što je savršen njihov nebeski Otac.

Ta nas misao dovodi do riječi “savršen” u Mateju 5,48. Prevedena od grčke riječi teleios nema nikakve veze s apsolutnom bezgrešnošću. Naprotiv, teleios znači “zrelost” i najčešće se prevodi upravo tako.

Prema biblijskom značenju ovog pojma, ljudi su teleios (savršeni) kada su potpuno odrasli ili su dostigli puninu rasta. A za ljudska bića ta zrelost znači da su obnovljeni i slični Bogu na čiju su sliku stvoreni. Prema tome, jedino je prirodno da Isus u Evanđelju po Mateju 5,48 tvrdi kako kršćani trebaju postati teleios (savršeni ili zreli) u ljubavi kao nebeski Otac. Naposljetku, “Bog je ljubav” (1. Ivanova 4,8). To je bît Njegovog savršenog karaktera. Tako se savršenstvo karaktera usredotočuje na Božje pokazivanje ljubavi, a ne na Sotonino ponašanje.

Takvo razumijevanje 48. retka poklapa se s njegovom paralelom u Evanđelju po Luki, koja glasi: “Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš!” (Luka 6,36) Potvrđuju ga i snažne riječi iz knjige Isusove usporedbe o savršenom odražavanju Kristovog karaktera (str. 38,39). Kontekst jasno kazuje da se takvo ponašanje odnosi na “duh nesebične ljubavi i rad za druge” (str. 38).

Oče, pomozi mi danas da budem ispunjen ljubavlju kako bih bio sličan Tebi.

 

Preporučujemo: