Molitva s razumijevanjem

11. 03. 2022.

“Vi molite ovako: Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla, jer je tvoje kraljevstvo, sila i slava, u vijeke vjekova. Amen.” (Matej 6,9-13 — Šarić)

Isusovi učenici imali su poteškoću. Učitelj je mnogo vremena posvećivao molitvi, ali ih nikada nije naučio kako da se mole. Ukazali su Mu da je Ivan Krstitelj naučio tome svoje učenike pa su i oni željeli isto (Luka 11,1). Kao odgovor, Isus im je pružio dvije upute. Prvo im je rekao da ne izgovaraju “isprazne riječi” kao što čine oni koji žele biti uslišani “zbog svoga nabrajanja” (Matej 6,7). Zatim im je iznio molitvu koja je trebala postati uzor njihovim molitvama.

Molitva nije samo “gomila riječi” koje mrmljamo nesvjesno ili vatreno. Ne, mi u Isusovoj molitvi nalazimo red i strukturu. Neki ljudi bivaju iznenađeni što nešto tako duhovno kao što je molitva može imati bilo kakav ustroj ili strukturu. Međutim, Kristova molitva ima sve osnovne elemente molitve.

Iako nije pogrešno izgovarati Gospodnju molitvu ako se to čini sa smislom i razumijevanjem, bolje ju je shvatiti kao uzor koji pruža kratak pregled osnovnih elemenata koji trebaju biti prisutni u osobnoj i u zajedničkoj molitvi.

Isusova molitva izložena u glavnim crtama umnogome je poput glavnih crta koje velik broj govornika koristi prigodom izlaganja. Svaka od ovih glavnih crta pruža opis stvari kojih se trebamo sjetiti u molitvi. Sama molitva objašnjava i ispunjava svaku točku.

Molitva je sveobuhvatna jer pokriva sve elemente našeg odnosa s Bogom i drugim ljudima, kao i naše osobne potrebe. Čak je i redoslijed molbi važan. Prve tri odnose se na Boga i Njegovu slavu, dok se druge tri molbe odnose na naše ljudske potrebe i želje. Prema tome, Bogu moramo dati prvo i najvažnije mjesto — tada i samo tada trebamo se okrenuti sebi i svojim potrebama i željama. Tek kada Bog zauzme odgovarajuće mjesto, na red dolaze druge potrebe.

Zahvaljujemo Ti, Gospodine, što odvajaš vrijeme da nas naučiš kako da se molimo, što ozbiljno shvaćaš naše potrebe. Želimo učiti od Tebe, pogotovo u svojem molitvenom životu.

 

Preporučujemo: