Kako prevladati brige

14. 03. 2022.

“Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati! Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.” (Matej 6,33.34)

Isus prilazi svojim sljedbenicima tamo gdje se nalaze na svojem životnom putu. On zna da nismo dobro organizirani, da možda ne idemo u pravom smjeru u svojem kršćanskom životu, da smo zbunjeni.

S takvim razumijevanjem stvari, On savjetuje svojim sljedbenicima da se ne brinu o materijalnim stvarima jer je to beskorisno (Matej 6,28-30) i poganski, da se ne ponašaju kao da nemaju nebeskog Oca koji se brine o njima (redci 31.32)

Međutim, Isusov prvenstveni cilj nije bio raspravljati o našim problemima, već da ukaže na njihovo rješenje. Zato je iznio dva načina rješavanja problema. Jedan je da najprije tražimo Božje kraljevstvo. Većina naših briga potječe od činjenice da smo se uputili u pogrešnom smjeru. Mi žudimo za materijalnim stvarima i zabrinuti smo zbog njih, dok nam Isus govori da se jedino trebamo brinuti o našoj zajednici s Bogom. Ako se ovo ispravno shvati, i sve ostalo će doći na svoje mjesto u životu onih koji imaju vjeru i povjerenje.

Živjeti dan za danom Isusov je drugi prijedlog za pobjeđivanje briga. “Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.” (Matej 6,34)

Godine 1871. zabrinuti mladi student medicine pročitao je dvadeset jednu riječ koje su promijenile njegov život: “Naš glavni posao nije da vidimo što nejasno leži u daljini, već da učinimo ono što nam jasno leži pri ruci.” Svakidašnje pretvaranje ovih riječi u djelo učinilo je Williama Oslera jednim od najuglednijih liječnika njegovog naraštaja.

Svatko od nas stoji na rubu dviju krajnosti vječnosti — prošlosti i budućnosti. Mi živimo, međutim, samo u sadašnjosti. Ako želimo uspješno živjeti u sadašnjosti, moramo se hvatati u koštac sa svakim trenutkom i danom kako stiže. Time ne umanjujemo vrijednost razumnog planiranja za budućnost, već ukazujemo na uzaludnost zabrinutosti za događaje koji nisu pod našom vlašću. Isusovu poruku možemo izraziti i na način da se ne trebamo mučiti oko prelaska preko mogućih nabujalih rijeka dok ne dođemo do njih.

Hvala Ti, Gospodine, što nisi zainteresiran samo za naš duhovni život, već što nam nastojiš pomoći da živimo vjerom u kraljevstvu ovoga svijeta.

 

Preporučujemo: