Praktičan savjet za mene

15. 03. 2022.

“Nemojte suditi, da ne budete suđeni! … Što imaš gledati trun u oku brata svojega, a brvna u svom oku ne zapažaš! … Licemjere, najprije izvadi brvno iz svoga oka pa ćeš tada jasno vidjeti kako da izvadiš trun iz oka bratova.” (Matej 7,1-5)

Nitko ne može reći da Isus nije imao smisla za humor dok je promatrao svoje učenike i ostatak svoje “crkve” ili slušatelje. Poznavao ih je kao što poznaje nas. I uvidio je da neki od Njegovih sljedbenika posjeduju kritički duh i da neprestano ukazuju na trunje u očima drugih vjernika, dok idu naokolo s brvnom koje viri iz njihovog oka.

Zašto oni koji imaju tako očite probleme u svojem životu osjećaju takav teret da ispravljaju druge? To se događa u obiteljima, crkvama i svim drugim područjima života.

Isus još jednom u govoru održanom na početku svoje javne službe iznosi važna načela o tome kako živjeti u Njegovom kraljevstvu. Međutim, On je sada premjestio težište na odnos kršćanina prema drugima.

Ovdje vidimo Isusa u svojem najboljem praktičnom i prizemnom bavljenju nama kao ljudskim bićima u našem svakidašnjem životu. Njegove ilustracije nisu samo snažne i lake za pamćenje, već i istinite. Tko nije imao sumnjivu “prednost” da primi savjet od osobe koja ima deset puta gori problem?

Kada je sve rečeno o trunu i brvnu, važno je zapaziti da mi imamo odgovornost prema drugima koji imaju pravi trun (a ne onaj koje je zasnovan na našem subjektivnom opažanju).

Ali nikada nemojte zaboraviti da nama nije naloženo da uklanjamo trun sve dok ne postanemo uspješni u vađenju brvna. Drugim riječima, trebamo tražiti od Gospodina da nam pomogne da jasno vidimo sebe i da nam pritekne u pomoć da se prvo pobrinemo za svoje teškoće prije nego što ponizno pokušamo pomoći drugima. U Mislima s Gore blaženstava to je jasno napisano: “Ne možete širiti utjecaj koji će mijenjati druge, dok Kristova milost ne učini vaše srce poniznim, plemenitim i nježnim. Kad se ta promjena dogodi u vama, bit će vam prirodno živjeti na blagoslov drugima, kao što je prirodno da na grmu ruže cvjetaju mirisni cvjetovi, ili da vinova loza rađa ljubičaste grozdove.” (str. 109)

Gospodine, potrebna mi je Tvoja pomoć kad su u pitanju moje letve, grede i brvna.

 

Preporučujemo: