Bjanko mjenica molitve

16. 03. 2022.

“Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! Jer svaki koji moli, prima; tko traži, nalazi, i tko kuca, otvara mu se.” (Matej 7,7.8)

Je li to doista istina? Je li molitva neispunjena mjenica na kojoj jednostavno upišemo svoje molbe? Daje li Bog vjernicima uvijek sve što zatraže?

Pazite. Upadamo u veliku nevolju kada jednim odlomkom nastojimo nešto dokazati, kada izjave vadimo iz konteksta, a zatim ih na neodgovoran način poopćujemo da bismo ih uskladili sa svojim osobnim željama.

Budimo iskreni. Je li vam Bog dao sve što ste tražili? Zašto nije? Kako je to utjecalo na vašu vjeru?

Isusova izjava u vezi s molitvom sama je po sebi apsolutno obećanje što će Bog učiniti za nas, ali ona ima vrlo određen kontekst suda — temu koja se provlači kroz sedmo poglavlje Evanđelja po Mateju. Prvih šest redaka u ovom poglavlju bave se problemom osuđivanja drugih ljudi i mnogo strožem razmišljanju o drugima nego o nama samima. Zato nam Isus govori da će nam se nepravedan sud vratiti u punoj mjeri. Shvaćajući svoju slabost, mi vapimo: “Tko je dovoljno dobar za ovo? Kako mogu živjeti u skladu s Božjim mjerilima?” Kristov odgovor glasi da će nam dati sve što nam je potrebno ako molimo, tražimo i kucamo.

Ono što možemo reći za ulomak u Evanđelju po Mateju 7,1-6, možemo reći i za cijeli Govor na Gori. Osjećamo se bespomoćno kada uvidimo zahtjeve istinske pravednosti. U kontekstu tih zahtjeva Isus nam nudi svoju milost da oprostimo i pobijedimo kako bismo mogli živjeti kršćanskim životom.

Svoj zemaljski život trebamo promatrati kao školu u kojoj gradimo karakter sličan Kristovom za kasniji život. Bog nas priprema za vječni život. Zato nam je spreman darovati sve što nam je potrebno za zreo kršćanski razvoj. U tom okviru poruka našega Gospodina glasi: “Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se!”

Mi imamo pravu bjanko mjenicu u Mateju 7,7.8 za Božju milost. Čitanje Govora na Gori u svjetlu našeg slomljenog života pomaže nam da shvatimo koliko smo beznadno zbunjeni. Oni koji ozbiljno shvaćaju zastrašujuće zahtjeve Govora, moraju uvijek ozbiljno shvatiti Božju spremnost da u tome sudjeluje. Bog uvijek uslišava naše molitve za oprost, milost, ljubav prema drugima i snagu da prebrodimo dan.

 

Preporučujemo: