Otrežnjujući redak

19. 03. 2022.

“Neće svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’ ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj koji vrši volju mog nebeskog Oca.” (Matej 7,21)

Današnji redak upućuje nam ozbiljno upozorenje. On jasno kaže da mogu biti izgubljen dok tvrdim da je Isus moj Spasitelj; da mogu biti zaveden; da mogu misliti da je sve u redu s mojim vjerskim životom, dok zapravo ništa nije u redu.

Te riječi spadaju među najozbiljnije u svekolikoj Božjoj riječi. Isus se ne šali. On u velikom dijelu svoje propovijedi govori o tome kako su književnici i farizeji zavedeni. Sada upućuje na mene i vas. Mi možemo biti isto tako zbunjeni i zavedeni kao ti židovski vođe ako ne poslušamo Njegovu Riječ. Nema ničega ozbiljnijeg u Isusovim riječima od Njegove tvrdnje u Evanđelju po Mateju 7,21-23. Naš Spasitelj obraća nam se sa svom ozbiljnošću svoje duše. Traži od nas da pozorno slušamo.

Prema 21. retku, neće svi koji tvrde da vjeruju u Isusa kao Gospodina i Spasitelja biti spašeni. To je nevjerojatna misao s obzirom na činjenicu da toliko mnogo ljudi tvrdi da su spašeni ako se pozovu na Isusa kao Spasitelja. Isus nas ovdje upozorava da spasenje obuhvaća više od iznošenja takvih tvrdnji.

Što je još potrebno? Isus odgovara na to pitanje u istom retku kada kaže da moramo vršiti, a ne samo slušati volju Njegovog Oca. Ivan naglašava tu misao riječima: “Po tom znamo da ga poznajemo ako vršimo njegove zapovijedi i živimo kako je on živio.” (1. Ivanova 2,3-6)

To je radosna vijest. To je prava sigurnost spasenja. Možemo Ga poznavati! Slava Bogu!

Međutim, što znači “vršiti Očevu volju”? Ovdje ne smijemo zaboraviti da je u Mateju 7,21-23 iznesen samo dio Govora na Gori. Isus je upravo posvetio ulomak od 5. do 7. poglavlja objavljivanju Božje volje za Njegov narod. Vršiti Božju volju znači živjeti u skladu s Blaženstvima; znači biti sol i svjetlo dok svjedočimo; znači ostvariti visinu i dubinu Njegovog zakona ljubavi u društvenoj zajednici; znači ljubiti čak i neprijatelje i tako biti sličan Bogu; znači činiti Božju volju u svojem molitvenom životu i upraviteljskoj službi; znači ispravno postaviti vrijednosti i oslanjati se na Njega u svojim svakidašnjim potrebama umjesto da se usredotočujemo na materijalne stvari; i znači ne suditi drugima, dok se u isto vrijeme ophodimo prema njima onako kako bismo željeli da se oni ophode prema nama. Vršiti Božju volju znači biti sličan Isusu.

 

Preporučujemo: