Zadivljujući Isus

21. 03. 2022.

“Kad Isus dovrši svoj govor, veliko je mnoštvo naroda bilo zaneseno njegovom naukom, jer ih je učio kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi književnici.” (Matej 7,28.29)

Isus je sada spreman za sljedeću fazu svoje službe. Bio je ispunjen Duhom prigodom krštenja, postavio je granice u odnosu na Sotonu u pustinji za borbu koja slijedi, pozvao je učenike i sada je završio propovijed na početku svoje javne službe u kojoj je na vrlo određen način iznio načela svojega kraljevstva. Dakle, On je spreman proširiti svoju službu. Međutim, prije nego što istražimo Njegov opsežan rad, trebamo zapaziti da je “mnoštvo naroda bilo zadivljeno naukom njegovom” (Šarić).

Pa kako i ne bi? Poznavali su Ga kao neobrazovanog drvodjelju iz malog galilejskog sela po imenu Nazaret. Nije bio književnik ili farizej, već običan čovjek, radnik. Isus nije sjedio kraj Gamalielovih nogu ili nogu nekog drugog učenog učitelja. Naprotiv, bio je samo jednostavan i skroman drvodjelja. Ali On se iznenada pojavljuje u javnosti iznoseći najneobičnije tvrdnje od samog početka svoje službe. Njegov dolazak zadaje udarac židovskom političkom tijelu.

Pogledajte odvažnost u načinu Njegovog naučavanja. Za razliku od književnika, On nije nadugačko citirao da bi ukazao na bît. Naprotiv, učio je kao onaj koji ima vlast. “Ja vam kažem”, govorio je On, a ne “taj i taj je rekao”.

Jeste li primijetili neke od Njegovih tvrdnji? On kaže: “Ja dođoh”, a ne: “Ja sam se rodio”. A odakle je On došao? pitali su se Njegovi slušatelji. Očito od Onoga kojega naziva svojim Ocem.

Međutim, možda najdublju izjavu u Govoru na Gori o svojem identitetu iznosi u Evanđelju po Mateju 7,22, gdje kaže: “Mnogi će mi u onaj dan reći: ‘Gospodine, Gospodine.’” On otvoreno tvrdi da će Ga ljudi oslovljavati s Gospodine, kao božansku Osobu. Zato nimalo ne čudi što su Isusove riječi zaprepastile Židove. Ne samo da je poučavao kao onaj koji ima vlast, već je i prisvajanjem Božjih osobina tvrdio da je Bog.

Bili su zapanjeni. I mi trebamo biti. Problem je u tome što On nije netko nov za nas. U zapadnom svijetu On je poput komada poznatog namještaja. Trebamo Ga sagledati novim očima da bismo se mogli diviti našem divnom Gospodinu.

 

Preporučujemo: