Vlast u riječima

22. 03. 2022.

“Kad siđe Isus s gore, pođe za njim veliko mnoštvo naroda. Najedanput pristupi neki gubavac, pade pred njim ničice i reče: ‘Gospodine, ako hoćeš, možeš me ozdraviti.’ Tada Isus pruži ruku i dotače ga se govoreći: ‘Hoću. Ozdravi!’ I odmah bi izliječena njegova guba.” (Matej 8,13)

Riječi su jeftine. Svatko može davati velike izjave ili iznositi snažne i duboke propovijedi. Prije nekoliko godina jedan je propovjednik prolazio gradom objavljujući da ljudi koji imaju pravu vjeru mogu napustiti njegova predavanja i “nikada više neće sagriješiti”. To sam već čuo prije. U jednom trenutku ja sam osobno druge tome učio. Na mene bi snažniji dojam ostavilo da je čovjek rekao da ima dovoljno vjere da napusti slušatelje, ode na jezero i hoda po vodi. Pravi autoritet dokazuje se djelima, a ne samo bujicom riječi.

Isus je posjedovao pravi autoritet ne samo u svojim riječima, već i u onome što je činio. O tome svjedoče 8. i 9. poglavlje Evanđelja po Mateju. Ulomak od 5. do 7. poglavlja prikazuje Isusa kao Učitelja koji ima vlast (vidi Matej 7,29), a zatim odmah slijede dva poglavlja koja pokazuju da i u djelima pokazuje istu vlast kao i u riječima. I još jednom će Njegov autoritet zaprepastiti mnoštvo (Matej 7,28.29; 9,33).

Postoji plan za Isusov život baš kao što postoji plan za Matejevo evanđelje. U Mateju 8,1—9,33 Isus čini devet čuda koja objašnjavaju Njegovu vlast na način koji ne ostavlja nimalo sumnje u to tko je On. U prvom čudu Isus liječi gubavca. Guba je bila najužasnija bolest u starom svijetu. Osim tjelesnog propadanja žrtve krilo se i društveno izopćenje. Oboljeli od gube bili su prognani iz ljudskog društva odmah nakon utvrđivanja bolesti. Morali su napustiti obitelj i prijatelje, pokriti lice i vikati: “Nečist”, kamo god su se kretali.

Ipak, Isus je mogao izliječiti čak i gubavca. Imao je vlast čak i nad tako strašnom bolešću. Osam čuda koja su uslijedila pokazuju da On ima silu ne samo nad bolešću, već i nad silama prirode i zlodusima. Na kraju očitovanja vlasti, Matej piše: “Narod je pun divljenja govorio: ‘Nikad se nešto takvo nije vidjelo u Izraelu!’” (Matej 9,33)

Isus ne samo da govori kao Bog, već i djeluje kao Bog. On ima vlast. A ta je vlast namijenjena za naše očišćenje kao što je bila za nečiste prije dvije tisuće godina.

 

Preporučujemo: