Vlast nad smrću

27. 03. 2022.

“Dok im je o tome govorio, dođe neki poglavar, pade pred njega ničice i reče: ‘Evo mi kći umrije. Dođi i stavi svoju ruku na nju pa će oživjeti!’ … A kad Isus dođe u poglavarevu kući i ugleda svirače i svjetinu u velikoj buci, reče: ‘Odstupite, jer djevojka nije umrla, već spava!’ Oni ga ismijavahu. Pošto istjera narod, uđe, uze je za ruku, i djevojka ustade. I glas se o tom raširi u svem onom kraju.” (Matej 9,18-26)

Ljudi čine neobične stvari kada su očajni. A Jair, predstojnik sinagoge (Luka 8,41), bio je očajan.

On bi se obično držao dostojanstveno, hodao bi odmjerenim korakom i staloženo porazgovarao s onima na koje bi naišao. Zauzimao je društveni položaj koji je htio sačuvati.

Međutim, sa smrću njegove kćeri sve se promijenilo. Čuo je za proroka u gradu koji liječi. Možda, samo možda, On može učiniti nešto u vezi sa smrću. Odbacivši obazrivost i dostojanstvo, pao je ničice pred Isusom na prašnjavom putu dok su ga susjedi promatrali. N. T. Wright primjećuje: “Kome je do dostojanstva kada je u pitanju život kćeri?”

Prepoznavši njegovu uzdrhtalu vjeru u povoju, Isus mu govori: “Ne boj se! Samo vjeruj!” (Marko 5,36) Sadašnje vrijeme imperativa u grčkom jeziku znači nastaviti vjerovati, držati se vjere i ne predati se očaju.

“Samo vjeruj!” I Jair je vjerovao dok je išao za Isusom svojoj kući. Tamo su se susreli licem u lice sa “znalcima smrti”, unajmljenim profesionalnim narikačama, koje su se podsmjehivale Isusovoj izjavi da “djevojka nije umrla, nego spava”. Naricaljke su znale prepoznati trenutak kada nastupi smrt. I znale su da se mrtvi ne vraćaju u život.

Međutim, ne obazirući se na to, Isus čini nemoguće. Uzevši djevojku za ruku i rekavši joj da ustane, On pokazuje da ima vlast i nad smrću.

To je jedan od najvažnijih nauka u Novom zavjetu. On evanđeoski izvještaj dovodi do vrhunca kada Isus osobno zadobiva pobjedu nad smrću i ustaje iz groba. I on će postati središte svjetske povijesti kada Isus dođe drugi put da uskrisi mrtve (1. Solunjanima 4,13-18; 1. Korinćanima 15,51-54).

Uskrsnuće kćeri predstojnika sinagoge prvi je Isusov dokaz da se kršćani nemaju čega plašiti, čak ni smrti, i da Mu imaju razloga vjerovati. Zašto? Zato što će ono što je učinio za Jairovu kćer, učiniti na kraju za svakog svojeg sljedbenika.

 

Preporučujemo: