Kršćanstvo nije debatna skupina

1. 04. 2022.

“‘Kako se može čovjek, kad je star, roditi?’ … ‘Ne čudi se što ti rekoh: treba da se odozgo rodite. Vjetar puše gdje god hoće. Čuješ mu šum, ali ne znaš ni odakle dolazi ni kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha.’ ‘Kako to može biti?’ upita ga Nikodem?” (Ivan 3,49)

Kako od “vodenog” kršćanina postajem istinski član Božje obitelji, duhovni kršćanin? Kakav je proces u pitanju? Kako se to događa?

Ta ista pitanja postavljao je Nikodem. On je također bio zbunjen. I trebao je biti. Ovdje stojimo licem u lice s jednom od najvećih tajni vjere, rođenjem odozgo, procesom u kojem ljudi postaju vjernici ispunjeni Duhom.

Možda bismo željeli da je Isusov odgovor bio jasniji. Međutim, koristeći se grčkom riječju pneuma, On igrom riječi ukazuje na bît. Pneuma znači “duh” i “vjetar”. Novorođenje je, govori Isus Nikodemu, nalik na vjetar. Vjetar možete čuti i vidjeti, ali ne možete reći odakle dolazi i kamo ide. Vjetar je obavijen velom tajne. Iako postoje mnoge stvari o vjetru koje ne shvaćate, njegov utjecaj je vidljiv za sve. Duh, nastavlja Isus, djeluje na isti način. Možda ne shvaćate kako to čini, ali možete vidjeti njegov utjecaj na ljudski život.

Ukratko rečeno, Isus nam govori da zapravo ne možemo shvatiti način na koji Duh djeluje, ali možemo razumjeti posljedice. William Barclay iznosi događaj s obraćenim pijancem. Njegovi kolege ismijavali su čovjekovu novu vjeru. “‘Pa ne možeš’, rekli su mu, ‘vjerovati u čuda i slično. Na primjer, ne možeš povjerovati da je Isus pretvorio vodu u vino.’ ‘Ne znam’, odgovorio je čovjek, ‘je li pretvorio vodu u vino kada je bio u Palestini, ali znam da je u mojem domu pretvorio pivo u namještaj.’”

Isus je jasno objasnio da ne možemo do kraja razumjeti obraćenje. I ovdje se krije pitanje koje zaokuplja pozornost vjernika. Oni smatraju da je kršćanstvo nekakva debatna skupina u kojoj su srž svega neprekidne rasprave.

Nije tako, kaže Isus. Kršćanstvo je na kraju nešto što se mora iskusiti. Ono dijelom nastaje kada Duh ispunjava naš život, preobražavajući ga i koristeći ga Bogu na slavu.

 

Preporučujemo: