Posljednje misli o vidu

24. 04. 2022.

“Isus je čuo da su ga izbacili te mu reče kad ga susrete: ‘Vjeruješ li u Sina Čovječjega?’ On odgovori: ‘Tko je, dakle, Gospodine, da vjerujem u njega?’ ‘Već si ga vidio — reče mu Isus. — To je onaj koji s tobom govori.’ ‘Vjerujem, Gospodine’, odgovori i pade pred njim ničice. Isus nastavi: ‘Ja sam došao na ovaj svijet da ispunim odredbu: da vide koji ne vide, da oslijepe koji vide!’” (Ivan 9,35-39)

Isus nikada ne zaboravlja one koji se opredijele za Njega. Oni mogu biti “istjerani” kao što je bio izliječeni čovjek (Ivan 9,34), mogu imati obiteljskih teškoća zbog svoje odluke da slijede Isusa, ili čak mogu izgubiti posao. Ali radosna vijest glasi da je Isus uvijek vjeran nama kada mi odlučimo biti vjerni Njemu.

Zato zatječemo Isusa kako traži izopćenog čovjeka vodeći ga dalje u životu vjere. Tom poniznom čovjeku Isus je otkrio da je Božji Sin te Ga je on još potpunije prihvatio. Vjernost Isusu donosi otkrivenje — dovodi do sve jasnijeg duhovnog vida.

Ivan završava izvještaj o čovjeku slijepom od rođenja svojom omiljenom temom. Prvo, da je Isus došao na ovaj svijet da sudi. Kad god se Isus suoči s ljudima, oni sebi izriču presudu.

Oni koji smatraju da sve znaju, ne prepoznaju da su zapravo slijepi. Upravo su oni koji nisu svjesni svojeg sljepila beznadni i u nemogućnosti da prime pomoć.

S druge strane, oči se mogu otvoriti samo onima koji uvide svoje sljepilo i koji žele bolje vidjeti. Samo oni koji priznaju svoju slabost mogu postati snažni. Samo oni koji priznaju da su slijepi mogu progledati. I samo onima koji prepoznaju svoj vlastiti grijeh može biti oprošteno.

Kao i u slučaju farizeja u Isusovo vrijeme, oni koji ne osjećaju nikakvu potrebu, ne primaju pomoć. Rođeni slijepci i slabi primaju izlječenje.

Kada se suočimo s Isusom, vidimo jasnije ili nas sljepilo još više obuzima. Susret s Isusom je poziv na sud. Ili možemo priznati da smo slijepi i biti izliječeni, ili možemo tvrditi da savršeno vidimo i biti ostavljeni u tami. To je neprocjenjiva prilika. Ona se nudi i vama i meni dok koračamo u ovom danu.

 

Preporučujemo: