Isus: razuman ili neubrojiv

28. 04. 2022.

“Vrati se kući, i ponovo se slegnu veliko mnoštvo naroda, tako da nisu mogli ni jesti. Kad za to čuše njegovi, odoše da ga se domognu, jer se govorilo da je izvan sebe.” (Marko 3,20.21)

Postaje prilično ozbiljno kada čak i vaša obitelj smatra da ste nerazumni. Kako je, možemo se pitati, Isusova obitelj došla do takvog zaključka?

Ako razmislimo o tome, nije previše teško otkriti moguće razloge. Kao prvo, Isus je napustio ono što se činilo kao uspješan tesarski posao u Nazaretu. A zašto? Da bi postao lutajući učitelj bez ikakvih opipljivih sredstava i potpore.

Drugo, Isus nije ostavljao dojam mudrog političara. On se, zapravo, nalazio u stalnom sukobu s vjerskim i svjetovnim vođama u narodu. A činilo se da uopće ne mari za to.

Treće, Isus je osnovao svoje malo vjersko društvo — pritom neobično, koje se sastojalo od ribara, reformiranog carinika i fanatičnog nacionalista — svjetinu. To nije vrsta ljudi koju okupiš oko sebe ako želiš izvršiti utjecaj na društvo.

Tako je obitelj mogla jedino zaključiti da Isus, usprkos svim svojim dobrim osobinama, gubi dodir sa stvarnošću. Osim toga, Njegovi postupci ne samo da su Njega dovodili u opasnost, već i cijelu obitelj. Zato su učinili pokušaj da Ga drže podalje od nevolje. S Isusovog gledišta možemo se samo pitati leže li takva iskustva iza Njegove izjave da će “čovjeku biti neprijatelji njegovi ukućani” (Matej 10,36).

Kakvo značenje ovaj događaj ima za nas? Neusporedivo, na svaki način. Prema mišljenju svjetovnih, pa čak i pobožnih ljudi, nerazumni su svi oni koji s punim žarom posvećuju sav svoj život vjerskom cilju ili čovjekoljublju. J. D. Jones piše da “svijet poštuje čovjeka koji radi slave izlaže svoj život opasnosti u bitci; ali ako svoj život izlaže opasnosti za duše za koje je Krist umro, smatra se nerazumnim”. A Halford Luccock dodaje: “Nerazumnima su se u kršćanskoj povijesti smatrali oni koji su služili ne dvama gospodarima, već Jednom. Pavao je osvojio to istaknuto odličje službe. Fest je povikao: ‘Luduješ, Pavle?’ (Djela 26,24)”

Kako je sa mnom?

Jesam li ja nerazuman ili samo običan normalan vjernik?

 

Preporučujemo: