Ponovno određivanje pojma obitelji

30. 04. 2022.

“Tada pogleda naokolo, one što su sjedili u krugu oko njega, te reče: ‘Evo moje majke i moje braće. Jer tko god vrši volju Božju, on mi je brat, sestra i majka.’” (Marko 3,34.35)

Pokušaj Isusove obitelji da upravlja Njime navela Ga je da ponovno definira značenje pojma obitelji. Iza Njegovog redefiniranja pojma obitelji krije se osnovna misao da su određeni odnosi zapravo bliskiji od krvne veze. Takvi odnosi spojili ljude kao što su bili carinik Matej i zelot Šimun. U svojem prethodnom iskustvu pozdravili bi smrt jedan drugoga. Međutim, sada su pripadali bratstvu Isusovog užeg kruga. Njihova zajednička vjera, posvećenost, ciljevi i iskustva povezali su ih s drugim učenicima kao Isusovom obitelji koja Mu je bila beskrajno bliskija od rođene obitelji.

Iz Isusovog razgovora o obitelji u 3. poglavlju Evanđelja po Marku proizlaze dvije osnovne misli. Prva je da će oni koji slijede Boga na kraju doći u sukob s onima koji žive po načelima kneza ovoga svijeta.

Tako je zasigurno bilo i s Isusom. U želji da cijelim srcem ispuni Božja načela, On ne samo da je ušao u sukob s vjerskim i svjetovnim vođama, već i sa svojom obitelji.

Isusov nauk vrlo je mnogo značio Markovim prvim čitateljima. Zbog svojeg kršćanstva suočili su se i s odbacivanjem od strane svoje obitelji, progonstvom, čak i okrutnom smrću. Ali sada su imali novu obitelj, braću i sestre u vjeri koji su dijelili njihove vrijednosti. Odbacivanje od strane obitelji zbog uključivanja u Božju obitelj i dalje je prisutno u crkvi u dvadeset prvom stoljeću. I isto je tako dragocjeno.

Druga bitna misao koja se javlja u Marku 3,34.35 jest da je temelj izgradnje Božje nove obitelji u Isusu slijediti Božju volju: “Jer tko god vrši volju Božju, on mi je brat, sestra i majka.”

U takvom posvećenju Isus je prepoznao iskreno srodstvo; On je utvrdio vezu u zajednici koja nadilazi zemaljske odnose i koja će trajati čitavu vječnost.

Hvalim Boga što mogu pripadati Njegovoj obitelji!

 

Preporučujemo: