Neznatni počeci unose veliku promjenu

7. 05. 2022.

“Zatim im iznese drugu usporedbu: ‘Kraljevstvo je nebesko slično gorušičinu zrnu koje netko uze i posija na svojoj njivi. Ono je, svakako, najsitnije od svega sjemena, ali kad uzraste, bude veće od drugoga povrća, razvije se u stablo, tako da dolaze ptice nebeske i gnijezde se u njegovim granama.’” (Matej 13,31-33)

Jeste li se ikad osjećali beznačajno? Jeste li ikada zaključili da je vaša crkva premala i preslaba da bi vršila utjecaj?

Ja patim od osjećaja obje vrste beznačajnosti dok vozim velikim gradom. To me navede da se zapitam: “Kakva je korist da uopće pokušavam?”

Sigurno su se tako osjećali i Kristovi prvi učenici. Židovski vođe pridonijeli su toj njihovoj nesigurnosti s obzirom na njihovu beznačajnost — bila je to šačica neobrazovanih seljaka i ribara. Oni su stavljali do znanja da Isus nikako ne može biti Mesija. Njegovo kraljevstvo nikada neće izrasti ni u što.

Površno gledano Židovi su bili u pravu.

Suočen sa svom tom neznatnošću, Isus je ispričao usporedbu o gorušičinom zrnu. To zapravo nije bilo najsitnije sjeme u Palestini, ali je bilo najmanje koje se sijalo. Ipak, iz njega je iznicala najveća uzgajana biljka koja je dostizala visinu od 3 do 3,5 metra.

Pouka o gorušičinom zrnu glasi da ne treba omalovažavati neznatne početke. Oni mogu promijeniti svijet. Izvana gledano, crkva u Isusovo vrijeme bila je beznačajna. Ipak, na kraju svoje zemaljske službe Isus je rekao učenicima da odnesu kršćanstvo cijelom svijetu (Matej 28,19.20). I oni su to učinili objelodanjujući na taj način istinu o gorušičinom zrnu.

Pouka: Mi možemo unositi promjenu kao skupina i kao pojedinci. Neka vas ne razočaraju mali počeci, već posvetite svoje srce i dušu Božjem djelu. Upravo se takvim posvećenjem Kristova poruka raširila u sve krajeve Zemlje.

Usporedba o kvascu također govori o rastu nebeskog kraljevstva, ali ovog puta u srcu i životu pojedinaca. Kao što mala količina kvasca promijeni brašno u koje je umiješeno, tako i Evanđelje preobražava svaki dio života neke osobe.

Zanimljivo je što je kvasac simbol zla u Starom zavjetu. Ne doživljava se kao simbol pravednosti. Međutim, istina je da postoje dva kvasca u svijetu — onaj koji pripada Kristu i onaj koji pripada đavolu. Prema tome, pažljivo birajte kvasac.

 

Preporučujemo: