Kada učenici postanu apostoli

10. 05. 2022.

“Tu dvanaestoricu posla Isus i naredi im: ‘Ne idite k poganima, ne ulazite ni u jedan samarijski grad! Nego idite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova. Na svom putu navješćujte: Blizu je kraljevstvo nebesko! Liječite bolesnike, uskrisujte mrtvace, čistite gubavce, izgonite zle duhove! Badava ste primili, badava i dajte!’” (Matej 10,58)

U prva četiri retka 10. poglavlja Evanđelja po Mateju navedena su imena dvanaestorice učenika, koje Isus sada naziva “apostolima”. Ovdje se javlja promjena naziva koji ukazuje na promjenu uloge dvanaestorice. Dotad su bili “učenici” ili sljedbenici. Međutim, sada ih Isus predstavlja kao “apostole”, od grčke riječi apostolos, što znači “glasnik”. Jedno je biti sljedbenik osobe koja ima određenu poruku, a sasvim drugo primiti odgovornost i postati glasnik.

Prije tog trenutka dvanaestorica su bila poput putnika u automobilu. Sada im Isus uručuje ključeve. I kao što putnici često ne obraćaju pozornost na postupanje u različitim okolnostima — kada skrenuti ovdje ili ondje — te im je potrebna uputa od strane roditelja prije nego što krenu na svoje prvo putovanje, tako i Isus ima određen savjet kako dvanaestorica trebaju izvršiti svoje poslanje.

Prvo, savjetuje On, treba se držati židovskih slušatelja. Ni ne pokušavajte ići k Samarijancima ili poganima.

To zvuči kao neobična zapovijed od strane Čovjeka koji je došao kao Spasitelj cijelog svijeta. Međutim, Isus je imao svoje razloge.

Kao prvo, učenici nisu bili duhovno spremni da se bave poganima. Ćak i nakon više godina, Petar je u Djelima 10 smatrao da je skoro nemoguće da uđe u dom poganina dok mu Bog nije dao otkrivenje da je to u redu. On je i poslije neprestano morao braniti svoje postupke.

Važniji razlog zašto nije trebalo ići k poganima bile su predrasude Židova. Da su Isusovi učenici napadno počeli raditi među poganima, nijedan Židov koji je držao do sebe ne bi im pridao nimalo pozornosti. To bi potvrdilo sumnje Isusovih neprijatelja da je bio u zajednici s đavolom.

Kao što je prikazano u Djelima apostolskim, doći će do širenja djela. Međutim, u međuvremenu, Isus nam je pružio važan evanđeoski savjet. Naime, uvijek počnite ulagati snage u ono što je blizu, pri ruci, umjesto da se prepustite beskorisnim snovima o budućoj “slavi” u nekoj dalekoj zemlji.

 

Preporučujemo: