Druga strana progonstva

12. 05. 2022.

“Čuvajte se ljudi, jer će vas predavati sudovima i bičevati vas po svojim sinagogama! … A kad vas predadnu, ne budite zabrinuti kako ćete ili što ćete govoriti, jer će vam se onoga časa dati što treba da govorite. Jer nećete govoriti vi, nego će Duh Oca vašega govoriti preko vas. … A vas će mrziti svi zbog mene, ali tko ustraje do konca, taj će se spasiti.” (Matej 10,17-22)

Ovo baš nije sretna vijest! Propovijedat ćete o miru, ali će se na kraju prema vama nasilno ophoditi. Učenici koji su imali uši da čuju sigurno su mislili da doživljavaju odjeke posljednjeg blaženstva: “Blago progonjenima zbog pravednosti, jer je njihovo kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas budu grdili i progonili i kad vam zbog mene budu lažno pripisivali svaku vrstu opačine! Radujte se i kličite od veselja, jer vas čeka velika nagrada na nebesima! Tâ, tako su progonili i proroke koji su živjeli prije vas!” (Matej 5,10-12) “Radujte se i kličite od veselja” kada vam se sve ove loše stvari događaju zbog Isusa.

Možda nikada dosad niste primijetili da se samo ovo blaženstvo ponavlja. Isus daje dvostruku mjeru poruke “Blago vama kad vas budu grdili i progonili”, nesumnjivo zato što je strašna i bilo ju je teško shvatiti.

Međutim, ovdje se spominje i blagoslov. Većina čitatelja ove stranice danas vjerojatno nije izložena progonstvu. Ali neki će se suočiti s njim u svojoj obitelji kada se opredijele za Isusa. Drugi osjećaju napad sile zloga zato što su odlučili živjeti za Isusa na radnom mjestu. A drugi opet zato što žive u zemljama s političkim režimima koji se kose s načelima kršćanstva. Ako ste sada i sigurni, u Otkrivenju 13 jasno se pretkazuje da će prilike postati uzbudljivije kako se Zemlja bude bližila kraju svojega puta i sile zla budu činile posljednje pokušaje da slome Kristove sljedbenike.

Prema Isusovim riječima iz 10. poglavlja Evanđelja po Mateju, ti sljedbenici ne trebaju se plašiti. Isus će biti kraj njih upućujući ih čak što trebaju reći u vrijeme nevolje. I tko “ustraje do konca, taj će se spasiti”. To je druga strana progonstva.

Dragi Gospodine, pomozi mi da budem vjerni glasnik Tvoje Riječi. Pomozi mi u vrijeme mira i u vrijeme nevolje.

Hvala Ti.

 

Preporučujemo: