Strašne odluke

17. 05. 2022.

“Nemojte misliti da sam došao donijeti na zemlju mir! Nisam došao da donesem mir, nego mač. Da, došao sam da rastavim sina od njegova oca, kćerku od njezine majke i snahu od njezine svekrve. Čovjeku će biti neprijatelji njegovi ukućani. — Tko više ljubi oca ili majku nego mene, nije me dostojan. Tko više ljubi sina ili kćer nego mene, nije me dostojan.” (Matej 10,34-37)

Ovo je neobična izjava za nekoga tko se zove “Knez mironosni” (Izaija 9,6). Ovdje zatječemo Isusa kako na najrealniji mogući način prikazuje stanje stvari. Njegovi sljedbenici možda se ne trebaju bojati, ali ima mnoštvo razloga zbog kojih trebaju strahovati, kao kada u obitelji netko odluči hodati s Isusom u skladu s Njegovim načelima dok se drugi odlučuju suprotstaviti Njemu i Njegovim načelima, i jedni i drugi snažno zastupajući svoje gledište.

Njegova izjava: “Da, došao sam da rastavim sina od njegova oca, kćerku od njezine majke i snahu od njezine svekrve”, istodobno je utjecala na Njegove slušatelje na dvije razine. Na prvoj razini Isus je koristio jezik poznat židovskom slušateljstvu. Prorok Mihej piše: “Jer sin svoga oca zlostavlja, kćerka na majku ustaje, snaha na svoju svekrvu, svakome je dušmanin njegov ukućanin.” (Mihej 7,6)

Rabini su taj redak primijenili na Mesijino vrijeme (m. Sotah 9,15). Naučavali su da će jedan od događaja prigodom Mesijinog dolaska biti podjela u obiteljima. Zato čitamo: “Kada dođe Mesija, kćer će ustati na majku, a snaha na svoju svekrvu.” (b. Sanhedrin 97,a)

Imajući tu pozadinu na umu, Isus je možda iznosio mesijansku tvrdnju na mjestu i na način koji suvremeni površni čitatelj ne shvaća. Međutim, Židov iz prvog stoljeća lako je mogao uvidjeti međusobnu povezanost.

Uočljivije je Isusovo učenje da će On biti apsolutno prvi u životu svakog pravog sljedbenika. On će biti važniji čak i od najbliskijih ljudskih odnosa u životu, važniji od svega.

Isus ne iznosi apstraktan teoretski problem. U sva vremena ljudi su morali donijeti bolnu odluku da Ga slijede suočeni s protivljenjem bračnog druga, djece ili šire zajednice. Takve odluke su među najbolnijima koje moramo donijeti. Ipak, one su isto toliko važne za vječni život koliko su bolne.

Gospodine, daj mi milost da ispravno postavim prioritete. Amen.

 

Preporučujemo: