Duhovna kratkovidnost

20. 05. 2022.

“Nato im iznese usporedbu: ‘Bijaše neki bogataš čije polje obilno urodi. I poče razmišljati u sebi: Što da učinim? Nemam više u što skupiti ljetine. Ovako ću — reče — učiniti: razvalit ću svoje žitnice te sagraditi veće pa ću u njih skupiti svu svoju pšenicu i svoja dobra. Tada ću reći svojoj duši: Dušo, imaš mnogo dobra u zalihi za brojne godine, počivaj, jedi, pij, uživaj! Luđače — reče mu Bog — još noćas zatražit će ti se natrag duša. Komu će pripasti ono što si skupio? Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne sabire bogatstvo koje pred Bogom vrijedi.’” (Luka 12,16-21)

Ništa se ne može usporediti s razgovorom sa samim sobom. Dobra je vijest u tome da ste konačno pronašli nekoga tko se slaže s vama. Loša je vijest da “oboje” možete pogriješiti. Razgovori sa samim sobom nemaju prostora za provjeru činjenica. Oni jednostavno mogu biti utemeljeni na kratkovidnosti.

Isus je onaj koji konačno provjerava činjenice. On je konačni optometar i oftalmolog koji našim očima daje bolji vid.

Netko je rekao da je novac kao morska voda: što je više pijete, sve ste žedniji. Tako je i s čovjekom iz današnjeg teksta koji je razgovarao sa sobom. »ini se da mu nijednom nije došlo na um da podijeli neka od svojih “obilnih dobara” s drugima koji su imali manje sreće od njega. Pomaganje drugima nadilazilo je njegov duhovni svijet. Bilo mu je najvažnije da vodi računa o sebi. A to je značilo da uzima sve više i više da bi mogao graditi sve bolje i sve veće žitnice kako bi mogao još više stjecati.

On nikada nije gledao izvan ovoga svijeta. I sve svoje planove pravio je u skladu s tim. Po tome je bio “normalno” ljudsko biće.

William Barclay priča o mladiću koji je razgovarao sa starijom osobom. “Naučit ću svoj posao”, rekao je mlađi. “I onda?” upitao je stariji. “Obogatit ću se.” “I onda?” “Ostarjet ću, otići u mirovinu i živjeti od zarađenog novca.” “I onda?” “Pa, pretpostavljam da ću jednoga dana umrijeti.” “I onda?” čuo je pitanje koje ga je teško pogodilo. Osoba “koja se nikada ne sjeti da postoji drugi svijet osuđena je da jednoga dana doživi najstrašniji od svih strašnih udaraca”.

Isus je to lijepo naglasio u usporedbi o bogatom bezumniku čija poruka glasi: “Pazite! Čuvajte se svake pohlepe, jer i onomu tko je u izobilju nije život osiguran njegovim imanjem!” (Luka 12,15) Ovo su prave naočale. Probajte ih danas.

 

Preporučujemo: