Cijena učeništva

21. 05. 2022.

“Kako je s njim išlo mnogo naroda, on se okrenu te im reče: ‘Ako tko dođe k meni, a više voli svoga oca, majku, ženu, djecu, braću i sestre pa čak i svoj vlastiti život, ne može biti moj učenik. Tko ne nosi svoj križ i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik. Tko od vas, kad hoće da sagradi kulu, najprije ne sjedne da proračuna trošak da li ima čim dovršiti?’” (Luka 14,25-28)

Isusu nije nedostajalo učenika. Zadobivanje sljedbenika za Njega je očito bilo jedna od najlakših stvari. Uostalom, mogao je liječiti njihove bolesti, čudesno ih nahraniti ako se ukaže potreba, i pričao je odlične usporedbe. Sve u svemu, Isus je bio divna razonoda.

Mnogi od onih koji su Ga slijedili nisu imali ni najbljeđu predodžbu o tome što to znači. Zato se Isus zaustavlja, okreće se mnoštvu i iznosi okrutne činjenice o istinskom učeništvu. Ono znači “mrziti” svoju obitelj, pa čak i vlastiti život.

Ovdje Isus upotrebljava hiperbolu (preuveličanu tvrdnju) da bi privukao njihovu pozornost. On želi naglasiti da ništa na cijelom svijetu ne može zauzeti mjesto ispred Boga u našem životu — da se nijedna ljubav u životu (čak ni ljubav prema nama samima) ne može usporediti s ljubavlju koju njegujemo prema Njemu. Postati Isusov sljedbenik znači spremno se odreći svega radi Njega, čak i samog života.

Isus je nesumnjivo privukao njihovu pozornost svojim iskrenim izjavama o mržnji prema obitelji i vlastitom životu. I sada kada je pridobio njihovu pozornost, On iznosi činjenicu da slijediti Njega nije laka odluka.

Tako nastaje Njegova kratka propovijed o cijeni učeništva, koja u Evanđelju po Luki 14,33 završava zaključkom: “Tako, dakle, tko se god između vas ne odreče svega svoga imanja, ne može biti moj učenik.”

Izračun cijene ključan je za buduće učenike. Prema tome, važan je i za mene.

I kolika je ta cijena? Ne radi se samo o mojoj desetini (desetom dijelu mojeg prihoda) i darovima, već o tome da Mu dopustim da bude Gospodar svega mojeg novca.

Ne radi se ni o sedmom dijelu mojeg vremena kada Ga subotom proslavljam. Ne, već o tome da Mu dopustim da bude Gospodar svega mojeg vremena.

Dakle, koliku cijenu trebamo platiti da bismo slijedili Isusa? Ništa manje od potpune posvećenosti svega što jesam i što imam Njegovom kraljevstvu i slavi.

Pomozi mi danas, dragi Gospodine, ne samo da izračunam cijenu, već da je budem spreman platiti.

 

Preporučujemo: