Još jedan osvrt na rasipnog Boga

24. 05. 2022.

“Ili koja žena, ako ima deset drahmi pa izgubi jednu, ne užeže svjetiljku, ne pomete kuću i ne traži pomnjivo dok je ne nađe? A kad je nađe, zove prijateljice i susjede pa im rekne: ‘Radujte se sa mnom, jer sam našla izgubljenu drahmu!’ Tako, kažem vam, biva veselje među Božjim anđelima zbog jednoga jedinog grešnika koji se obrati.” (Luka 15,8-10)

Još uvijek se sjećam dana kada je moja majka izgubila vjenčani prsten. Imao sam oko sedam-osam godina. Potraga je bila velika. Cijela obitelj ga je svuda tražila, na svemu, ispod svega, iza svega i u svemu. I kada to nije dalo rezultata, prevrnuli smo sve u kući. Budući da ga ni tada nismo pronašli, sve smo ponovili još jednom. Uvjeravam vas da je dom Knightovih ispunilo veliko veselje kada je izgubljeni predmet bio pronađen.

Govoreći o izgubljenoj drahmi, Isus nas još jednom podsjeća da Bog traži i raduje se jer je uspio spasiti još jednog bolesnog grešnika.

Nije teško zamisliti kako je izgledalo izgubiti novčić u palestinskoj seoskoj kući u prvom stoljeću. Kao prvo, kuće su bile vrlo mračne, s jednim prozorom kroz koji je ulazilo danje svjetlo veličine 45 centimetara. Međutim, to je još bilo i dobro. Pravu poteškoću stvarao je pod — zemlja koju je prekrivao sloj slame ili osušene trske. I, naravno, još bi se mnogo toga pomiješalo s tim pokrivnim slojem, uključujući i stare ostatke hrane koji su možda pali na pod. Sve u svemu, bilo je teško pronaći novčić na takvom mjestu. Međutim, novčić je bio prijeko potreban. Zauzimao je važno mjesto u trgovini, a možda je imao i emocionalnu vrijednost.

Ova slika prikazuje ženu… Ne, slika prikazuje Boga koji dolazi u svijet seljaka, spušta se na koljena na neuredan pod držeći svjetiljku u jednoj ruci i pretražujući “stvari” na podu drugom.

I kada se čuvena potraga za izgubljenom iglom u plastu sijena uspješno završila, došlo je do izljeva radosti. Tako, rekao je Isus, vlada radost među anđelima na Nebu kada jedan grešnik biva pronađen i pokaje se.

Bog voli gozbu. On se voli radovati. A voli i Isus, dok židovski vođe koji se žale i mrmljaju promatraju, zaprepašteni i uvrijeđeni Njegovom slikom Boga.

Oni su trebali znati da je glavna svrha Njegovog života pomoći ljudima da steknu bolje razumijevanje o tome kakav je Bog. Neki od nas još uvijek trebaju shvatiti značenje Njegovih riječi i uključiti ih u svoj život.

 

Preporučujemo: