Ljudski način spasenja

27. 05. 2022.

“Ustat ću, poći ću ocu svome pa mu reći: ‘Oče, sagriješih Bogu i tebi. Nisam više dostojan da se zovem tvojim sinom. Primi me kao jednog od svojih najamnika!’” (Luka 15,18.19)

Barem je dio razmišljanja izgubljenog sina ispravan. Nedostojan da se nazove sinom, živio je u stanju pobune počevši sa svojim nalogom upućenim ocu da mu preda dio baštine. “Želim svoje sada, starče. Ne mogu zauvijek čekati da umreš. Ja trebam živjeti. I to želim učiniti dok sam mlad. Zato mi daj moj dio jer ga ne možeš ponijeti sa sobom.”

Fino dijete! Onakvo kakvo većina nas nikada ne bi poželjela. Bezobzirno i sebično.

I onda mu je želja bila ispunjena. A s tom željom došla je raskalašenost u obliku zloupotrebe supstanci i svih drugih zadovoljstava ovoga svijeta. I nije imao nikakvu želju da vidi oca dokle god je imao novca za ispunjavanje svojih prohtjeva. Okreće se k ocu tek kada postaje očajan. Nema tu mnogo ljubavi, samo dubok očaj. Da, on je stvarno nedostojan da bude sin. Ali na kraju je spreman to priznati.

I u pravu je u još jednome: “Sagriješih Bogu i tebi.” Grijeh nije samo djelo učinjeno protiv drugih ljudi, već prvenstveno protiv Boga, Oca svih nas. David je izrazio tu istinu nakon preljuba s Bat-Šebom u “dalekoj zemlji” i ubojstva Urije ne bi li prikrio svoje tragove. Na kraju je zavapio Bogu kajući se: “Tebi, samom tebi ja sam zgriješio.” (Psalam 51,6)

Dobro razmišljanje dosad. Međutim, tada mlađi sin skreće s puta. “Primi me kao jednog od svojih najamnika!” glasi njegova molba.

Da bismo shvatili značenje ove molbe, trebamo znati da su postojale tri vrste mladića u imućnim kućanstvima. Na vrhu društvene ljestvice bili su sinovi. Imali su prava i prednosti koje nitko drugi nije imao. Osim toga, bili su baštinici. Međutim, mladić koji se vratio znao je da je izgubio taj položaj.

Zatim su slijedili robovi. Imali su određenu sigurnost. Uostalom, obitelj je posjedovala robove pa su prema tome pripadali kućanstvu. Na dnu ljestvice nalazili su se unajmljeni sluge. Danas su ovdje, sutra tamo, ovisno o potrebi za radnicima. Bili su potpuno nezaštićeni.

A ovaj sin namjerava tražiti od oca upravo ono što zaslužuje. Očito je želio povratiti naklonost. Zauzimajući apsolutno najniži položaj, možda bi dugogodišnjim napornim radom sebe mogao ponovno učiniti “dostojnim” položaja sina.

Ali u tom pristupu “spasenja djelima”, on je potpuno pogrešno shvatio Oca.

 

Preporučujemo: