Nevaljalac

2. 06. 2022.

“Isus uđe u Jerihon. … Najedanput se pojavi čovjek imenom Zakej; bijaše on carinički starješina i bogataš. Nastojao je da vidi tko je Isus. Ali nije mogao od mnoštva naroda, jer je bio malog rasta. Zato potrča naprijed, uspe se na divlju smokvu da ga vidi, jer je tuda morao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore te mu reče: ‘Zakeju, siđi brzo, treba da se danas zadržim u tvojoj kući.’ … Svi koji to vidješe počeše mrmljati i govoriti: ‘Svratio se u kuću jednog grešnika.’” (Luka 19,1-7)

Zakej je bio najomraženiji čovjek u gradu. I to iz opravdanih razloga. On nije bio samo carinik, već glavni carinik. U skladu s tim imao je jednu od najvećih kuća u gradu, finu odjeću i kuću punu slugu. A narod je znao da je bogat samo zato što je nepravedno oteo njihov novac.

Jerihon je bio odlično mjesto za carinika jer se u njemu mogao obogatiti. Smješten u Jordanskoj dolini, grad je bio trgovačko čvorište s istoka prema zapadu i sa sjevera prema jugu. Ali još je značajnije bilo mnoštvo palmi i stabala balzama koja su kilometrima unaokolo širila svoj miris. Josip Flavije nazvao je Jerihon “najugojenijim gradom u Palestini”. A Rimljani su nosili njegove datulje i balzam u sve dijelove Carstva.

Bilo je to sjajno mjesto za carinika, pogotovo kad se uzme u obzir način na koji se naplaćivao porez. Nažalost, sustav je dopuštao zloupotrebu. Rimljani su u to vrijeme naplaćivanje poreza u tom području povjeravali drugima. Procijenivši da to područje ima veliku vrijednost, prodali su pravo prikupljanja poreza onome tko da najveću ponudu. Sav dodatni iznos koji je carinik prikupio mogao je zadržati. Ako se narodu nije svidjela visina poreza koju je odredio, uvijek su mu pri ruci bili rimski vojnici spremni poduprijeti njegove zahtjeve. Plati ili u protivnom…

Zakej se uzdigao u sam vrh u ovom poslu. Kao carinički starješina koji je imao svoje podređene uzimao je postotak od njihovog dobitka. To je bio dobar reket. Ali to ga je učinilo najomraženijim čovjekom u gradu.

Kada je Isus došao u Jerihon, najomraženiji čovjek u kraju sreo je najomiljeniju osobu. Zakej je možda bio bogat, ali je isto tako bio usamljen i znao je da nešto nije u redu. Nije bio siguran koji je točno njegov problem, ali je čuo za novog proroka koji je među svojim učenicima imao čak i carinika.

Poput svih onih koji shvate svoju potrebu, Zakej je želio vidjeti Isusa.

 

Preporučujemo: