Isus mijenja nevaljalca

4. 06. 2022.

“Zakej stade te reče Gospodinu: ‘Evo, polovicu svog imanja, Gospodine, dat ću siromasima. I ako sam koga u čemu prevario, vratit ću četverostruko.’ Reče mu nato Isus: ‘Danas je došlo spasenje ovoj kući, jer je i on Abrahamov sin.’” (Luka 19,8.9)

Susret s Isusom mijenja život. U četiri evanđelja neprekidno otkrivamo da ljudi više nisu isti kada se sretnu s Isusom. On nije bio samo dobar čovjek koji je upućivao ljubazne i mudre riječi, već Onaj koji je mijenjao život.

Tako je bilo i sa Zakejem, gramzivim carinikom koji je sve u gradu varao u financijskom smislu. Iskreno iskustvo s Isusom zauvijek je promijenilo njegov život. I cijeli grad je to znao.

Dao je polovicu svojeg imanja siromasima, dok se druga polovica smanjila njegovom odlukom da sve što je nepravedno uzeo vrati četverostruko. Tim obećanjem on je nadmašio zahtjeve židovskog zakona koji je obvezivao vraćanje dvostruke vrijednosti (Izlazak 22,7). Kao promijenjena osoba, želio je učiniti više nego što je zakon zahtijevao.

Govoreći o ovom događaju, autorica knjige Isusov život zapaža da “nijedno pokajanje nije pravo ako ne izazove promjenu života. Kristova pravda nije ogrtač kojim će se pokrivati nepriznati i neostavljeni grijesi; to je životno načelo koje preobražava karakter i upravlja ponašanjem. Svetost je potpuna pripadnost Bogu; to je potpuna predaja srca i života nebeskim načelima. …

Ako smo drugima učinili nepravdu nekim nepravednim poslovnim postupkom, ako smo prevarili u trgovini ili ako smo obmanuli nekog čovjeka, čak ako je to bilo i u okvirima zakona, trebamo priznati svoje djelo i nadoknaditi štetu, koliko je god to u našoj moći.” (str. 453)

Još uvijek se sjećam dana kada sam kao mladi kršćanin pročitao ove riječi. Pogodile su me i nastanile se u mojoj savjesti. U prvi sam ih se mah pokušao otarasiti i nastaviti svoj život.

Međutim, nisam mogao pronaći mir. Za šest godina, koliko sam radio u trgovini, uzimao sam bombone i sve što sam poželio. Malo-pomalo postala je to poprilična svota.

I sada sam bio uvjeren da se trebam suočiti s vlasnikom trgovine, priznati sve i istresti poveću svotu novca na njegov stol. Ali bio sam bez prebijenog novčića pokušavajući zaraditi za školarinu na koledžu. Imao sam dosta “ali”.

Međutim, ja sam bio kršćanin. Zakejev put bio je moja jedina mogućnost.

 

Preporučujemo: