Sjena budućnosti

6. 06. 2022.

“U ono vrijeme dođe do Heroda tetrarha glas o Isusu. I on reče slugama svojim: ‘To je Ivan Krstitelj! Uskrsnuo je od mrtvih i stoga čudesne moći djeluju u njemu.’” (Matej 14,1.2)

“Kad to ču Isus, ode odande lađicom prema pustom mjestu, nasamo. Ali to doznade narod te krenu za njim pješke iz gradova.” (redak 13)

U Evanđelju po Mateju 14,1 javlja se nova prijetnja za Isusa, ovog puta je to Herod Antipa, vladara Galileje. Iako je Herod bio prilično upoznat sa službom Ivana Krstitelja, čini se da je malo znao o Isusu. Prema tome, vjerojatno kao posljedica praznovjerja i preopterećene savjesti, Herod miješa ova dva čovjeka i strahuje da je možda Isus uskrsli Ivan.

A imao je valjan razlog za nemirnu savjest. Nedugo prije toga, prorok koji je propovijedao o pokajanju suprotstavio se Herodu zbog njegove nezakonite veze s bratovom ženom. Ishod je bio takav da je vladar naredio da uhvate Ivana i dao bi ga smaknuti da se nije plašio naroda koji je Krstitelja smatrao prorokom (redak 5).

Slabić Herod nije se plašio samo naroda, već i svoje ljubavnice koja ga je navela da Ivanu odrubi glavu iako se to protivilo njegovom prosuđivanju. Pošto se plašio i mišljenja svojih gostiju, dopustio je sebi da bude izigran (redci 6-11).

Izvještaj pokazuje da je Herod Antipa bio neodlučna osoba koja je u kratko vrijeme višeput postupila protiv svoje savjesti. Zato njegova mašta uzima maha kada saznaje o Isusovoj službi.

Za Heroda teško možemo reći da je bio osoba kojoj se moglo vjerovati. Zato ne čudi što Isus “ode … prema pustom mjestu, nasamo” nakon što Ivanovi učenici obavještavaju Isusa o Ivanovoj smrti (redci 12.13). Međutim, mnoštvo Ga je slijedilo. On je ubrzo nahranio pet tisuća ljudi, što je potaknulo njihovu želju da Ga proglase za kralja.

U međuvremenu, trebamo se osvrnuti na značenje Ivanove smrti. Postoji razlog zašto Matej i Marko posvećuju toliko mnogo dragocjenog prostora tom događaju. Naime, izvještaj o Ivanovom svršetku u biti je povezan s Isusovom predstojećom smrću. Ivanova smrt nagovještava Isusovu smrt.

Kao što je Ivan bio Isusov preteča u službi (Matej 3,1-11), tako će biti Njegov preteča u smrti. Isus to shvaća i počinje se povlačiti kako bi potpunije pripremio svoje učenike za ono što će uslijediti.

 

Preporučujemo: