Razvoj vjere

9. 06. 2022.

“Još je i uvečer ondje bio sam. Lađica sve već nalazila na morskoj pučini. Za četvrte noćne straže Isus dođe k njima, hodeći po moru. … Petar mu na to odgovori: ‘Gospodine, ako si ti, naredi mi da dođem k tebi po vodi!’ ‘Dođi!’ reče mu. Tada se Petar spusti s lađice i pođe po vodi da dođe k Isusu.” (Matej 14,23-29)

Petar je hodao po vodi! Odlično! Pogledajte me, momci!

I tada je počela nevolja. Najodvažnijem Isusovom učeniku odlično je išlo hodanje po vodi dokle god je njegov pogled bio usmjeren na Isusa. A onda, onako kako samo Petar zna, počeo se usredotočivati na sebe i na svoj uspjeh. Upravo je u tom trenutku primijetio vjetar i žestinu oluje i njegov pobjednički život hodanja po vodi počeo se raspadati. A nije prošlo mnogo vremena.

Čim je skrenuo pogled s Isusa, izvora svoje sile, počeo je tonuti. U očaju je povikao: “Spašavaj, Gospodine!”

I On je to učinio! Činio je to svaki put kad se veliki apostol borio između vjere i sumnje. Isus isto to čini u našem životu dok se prilično tromo krećemo naprijed na svojem duhovnom putovanju. Ima dana kada čak i ja mogu hodati po vodi. Međutim, katkad zatječem sebe kako brzo tonem. Jedino se ne mijenja činjenica da je Isus dostupan i spreman nas spasiti kada Mu uputimo molbu.

Prizor u kojem Petar hoda po vodi odigrava se nakon što je Isus ispratio učenike nahranivši pet tisuća ljudi. Kada je završio molitvu, pošao je k svojim učenicima koji su se u to vrijeme borili sa žestokom olujom. To je trenutak kada je Petar hodao po vodi i naučio koliko je važno da stalno gleda u Isusa.

Međutim, javlja se još jedna, čak i važnija, istina u tom događaju s olujom. Kada su Isus i Petar ušli u lađicu, oluja je na čudesan način prestala i učenici “padoše preda nj ničice, govoreći: ‘Ti si uistinu Sin Božji!’” (Matej 14,33)

To je prvi put da učenici taj naslov pripisuju Isusu, ali to neće biti posljednji put. I svaki sljedeći put taj će naslov imati uzvišenije značenje dok potpunije budu shvaćali identitet svojega Gospodina.

Njihovo iskustvo nagovještava naše dok dan za danom stječemo potpunije razumijevanje tog Isusa koji je predmet našeg obožavanja i izvor naše snage.

 

Preporučujemo: