Isus o pravoj vjeri

14. 06. 2022.

“Ali što izlazi iz usta izlazi iz srca, i to ukalja čovjeka. Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstva, preljubi, bludnost, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To ukalja čovjeka. A jesti neopranim rukama ne ukalja čovjeka.” (Matej 15,18-20)

U drugom dijelu sukoba oko nečistoće Isus se okreće od farizeja i obraća prvo narodu, koji je očito stajao izvan vatrene crte, a zatim učenicima.

On govori mnoštvu da farizeji zapravo ne razumiju što je pravo oskvrnuće, a samim tim i prava vjera (Matej 15,10.11). Učenici zatim dolaze k Isusu ističući da je uvrijedio farizeje svojim učenjem o toj temi. Isus je nato odgovorio da su oni slijepi vođe koji vode druge slijepe vođe i da će oni koji budu išli za njima završiti nesretno (redci 12-14).

Međutim, Petar, a vjerojatno i drugi učenici, nije zadovoljan, te vrši pritisak na Isusa da pruži daljnje objašnjenje. Očito je nauk o obrednoj nečistoći bio toliko raširen u judaizmu da je čak i učenicima bilo teško razumjeti Isusovu misao.

To objašnjava Njegove ogorčene riječi u 16. i 17. retku. On u biti kaže: “Kako možete biti tako nerazumni? Nakon što ste me toliko vremena slušali, zar ne shvaćate na što mislim?”

Isus dalje objašnjava svojim nedosjetljivim učenicima da pravo oskvrnuće nije stvar vanjštine — ono što ulazi u čovjeka, već da je ukorijenjeno u srcu (čovjekovo nutarnje biće), i da iz grešnog srca dolaze grešna djela (redci 17-20).

Ukratko rečeno, istinska vjera nije stvar vanjštine, već je njezin izvor u ljubavi prema Bogu i drugim ljudima. Takav način razmišljanja postaje izvor svekolikog čovjekovog djelovanja.

Poslije Isus postaje još određeniji o ovom pitanju pokazujući da su Božje zapovijedi izgrađene na agape (ljubavi) prema Bogu i drugim ljudima (Matej 22,36-40).

U 15. poglavlju Evanđelja po Mateju zapažamo samu srž Isusove definicije prave vjere. Kakva je šteta što se toliko nas usredotočuje na ono što smijemo i što ne smijemo činiti, dok propuštamo ono najvažnije. Iako su neka pravila što treba i što ne treba činiti važna, važna su samo kada je srce pravo.

 

Preporučujemo: